Enserve: Het werk in de sector is harder nodig dan ooit

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Wonen is een basisbehoefte. Iedereen wil goed en prettig wonen, maar dat wordt steeds moeilijker naarmate de druk op de woningmarkt toeneemt. Beleid, automatisering, vraag en aanbod; het zijn allemaal stukjes in de puzzel van woonruimteverdeling. Hoe je deze puzzel legt, vertelt Enserve op 23 september tijdens CorporatiePlein. CorporatieGids.nl sprak daar alvast over met Henk van Dijk, adviseur woningmarkt.

Kenmerkend voor het puzzelen, is dat de sector doorlopend wordt gevoed met nieuwe informatie waarmee nieuwe inzichten ontstaan, begint Henk: “Want de wereld staat niet stil, dus de woningmarkt ook niet. De puzzel is dynamisch, beweegt mee met de ontwikkelingen en is om die reden nooit af.”

Gigantische prijsstijgingen
Om die reden blijft het belangrijk om terug én vooruit te kijken, gaat Henk verder. “Wat kunnen wij leren uit het verleden en waar werken we naartoe? Het werk in de corporatiesector is harder nodig dan het ooit is geweest. Ik zie de toekomst voor de woningzoekenden somber in. Dat heeft twee oorzaken. Ten eerste de gigantische prijsstijgingen op de koopwoningmarkt, waardoor meer mensen gedwongen worden om een woning te zoeken in de sociale huursector.”

Demografische ontwikkeling
“De tweede oorzaak is de demografische ontwikkeling,” legt Henk uit. “Ons land telt drie miljoen eenpersoonshuishoudens. Over dertig jaar vormen alleenstaande vrouwen van rond de 85 jaar de grootste grond. Alleen dat al zijn er tienduizenden. Voor al die huishoudens moeten er passende woningen worden gecreëerd. En vergeet niet; een eenpersoonshuishouden heeft maar één inkomen, dus die woningen moeten wel betaalbaar blijven. Dat is een opgave die alleen de corporatiesector kan invullen.”

Puzzel leggen
Tijdens CorporatiePlein deelt Enserve haar inzichten en kennis over woonruimteverdeling. Henk: “Samen met bezoekers leggen wij de puzzelstukjes bij elkaar om te zoeken naar de juiste invulling voor hun regio.”

Enserve is te vinden op stand 21 op CorporatiePlein.

Aanmelden voor CorporatiePlein 2021 kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: Enserve