Eigen Haard bestrijdt nieuwe vormen van woonfraude

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woonfraudeurs houden woningen bezet voor woningzoekenden die daar volgens de spelregels recht op hebben. Door de aanpak van woonfraude zijn veelsociale huurwoningen vrijgekomen voor huishoudens die al jaren op de wachtlijst staan. Bovendien is woonfraude slecht voor de leefbaarheid van buurten; het gaat vaak samen met lage betrokkenheid bij de buurt en criminele activiteiten.

Nieuwe trend, vakantiewoning
Een nieuwe trend in 2013 is de woning verhuren als vakantiewoning. Eigen Haard treedt streng op tegen huurders die hun sociale of vrije sector huurwoningen onderverhuren als vakantiewoning. Het huurcontract wordt ontbonden en huurders kunnen een fikse boete krijgen. De verhuurders verdienen enorme bedragen zonder daar belasting over te betalen en het is niet eerlijk tegenover de vele mensen die wachten op een woning. Daarnaast zorgt het voor veel overlast voor omwonenden.

Prostitutie en hennep
Een nieuw fenomeen in 2013 is het gebruik van de woning voor prostitutie. Dit is vijf keer aangetroffen. Illegale prostitutie is een criminele activiteit en geeft omwonenden een onveilig gevoel. Ook heeft Eigen Haard in 2013 fors meer hennepkwekerijen aangetroffen. Waren het er in de afgelopen jaren gemiddeld zeventien, in 2013 is dit aantal gestegen naar 24. Een ontwikkeling die zorgen baart. Het telen van hennep leidt tot levensgevaarlijke situaties, vooral door brand.

Naar de rechter
Ongeveer 50 zaken kwamen voor de rechter. De overige huurders maakten gebruik van de mogelijkheid om zelf de huur op te zeggen.

Samenwerking
Sinds vorig jaar zijn Eigen Haard en de gemeenten Aalsmeer en Uithoorn partners in de aanpak van woonfraude. Met de gemeente Aalsmeer, politie en Liander is een convenant ondertekend om gegevens uit te kunnen wisselen. Het convenant met de gemeente Uithoorn volgt binnenkort.

Bestrijden van woonfraude blijft hard nodig
Ook in 2014 gaat Eigen Haard door met het bestrijden van woonfraude. Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat woningen gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Namelijk het bewonen door de hoofdhuurder. Iedereen die zich daar niet aan houdt, kan rekenen op een strenge aanpak.

Bron: Eigen Haard