Eigen Bouw: "Nieuw ERP-systeem geeft ons meer tijd klantgestuurd te werken"

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Vorige maand koos woningcorporatie Stichting Eigen Bouw uit Deventer voor een nieuw ERP-systeem: ViewPoint GO! van Itris. CorporatieGids.nl ging hierover in gesprek met Jeroen Witte, Financieel Manager bij de corporatie, en sprak met hem over wat de komst van ViewPoint GO! voor Eigen Bouw betekent. "De extra tijd die wij hierdoor over hebben zetten wij in voor andere belangrijke aspecten in de bedrijfsvoering."

De reden dat Stichting Eigen Bouw naar een nieuw ERP-systeem zocht, was omdat het oude systeem 'end of life' is. "Vanaf 31 december 2016 zal dit niet meer worden ondersteund," legt Jeroen uit. "Wij zijn ons daarom breder gaan oriënteren en hebben ons laten adviseren door HC&H Consultants in de keuze voor een nieuwe ERP-leverancier."

Eén van de belangrijkste redenen dat Stichting Eigen Bouw voor ViewPoint GO! heeft gekozen, is de beperkte doorlooptijd van de implementatie. "Itris heeft aangegeven dat het nieuwe systeem uiterlijk 1 december 2016 wordt opgeleverd, waardoor wij voordat onze huidige suite 'end of life' is een nieuwe ERP hebben. Daarnaast sloot ViewPoint GO! als beste aan op ons PvE."

Ondersteunend
Volgens Jeroen ligt de grootste uitdaging voor de corporatie momenteel op het vlak van maximaal digitaliseren en het lean maken van de werkprocessen. "Hierbij willen wij zoveel mogelijk gebruikmaken van standaarden, en het nieuwe ERP-systeem heeft de elementen hieraan invulling te geven."

"Stichting Eigen Bouw is vanuit haar opgestelde ondernemingsplan '2015 tot 2020' gestart met het omvormen van de woningstichting naar een klantgestuurde organisatie," legt Jeroen verder uit. "Vanuit deze invalshoek is er gekeken naar wat de klant wil, wat dan de gevolgen voor de klant zijn en wat de impact hiervan is op de organisatie. ICT is in onze visie ondersteunend aan dit proces, en ViewPoint GO! zorgt er bijvoorbeeld voor dat we 24/7 bereikbaar zijn. Het klantportaal biedt daarnaast vele nieuwe mogelijkheden voor onze huurders, maar we hebben er niet voor gekozen dat het contact alleen maar digitaal kan. Ook in de toekomst kunnen onze huurders ons telefonisch en fysiek aan de balie bereiken."

Plug and play
Het nieuwe ERP-systeem draait daarnaast volledig in de cloud, en niet op servers bij Stichting Eigen Bouw zelf. "Dit is een stukje ontzorging voor ons. De tijd die hiermee vrijkomt - omdat wij niet langer het serverbeheer hoeven te verrichten - kan nu worden ingezet voor andere belangrijke aspecten in de bedrijfsvoering, waaronder extra aandacht geven aan klantgestuurd werken."

Eén van de punten die Jeroen daarbij prijst, is het 'plug and play'-aspect van ViewPoint GO!. "Wij willen graag gebruikmaken van de standaarden in de branche - best practice - en niet langer van maatwerk. Daarnaast kan met deze methode het ERP-systeem sneller en efficiënter geïmplementeerd worden, waardoor de organisatie van Stichting Eigen Bouw minder belast wordt."

Cloud en traditioneel
Volgens Jeroen past een ERP-systeem in de cloud beter bij een kleine corporatie - Stichting Eigen Bouw bezit circa 800 woningen - dan een traditionele oplossing. "In een kleine organisatie is veelal niet de benodigde expertise aanwezig om een 'traditioneel' systeem up and running te houden. Het wordt er - oneerbiedig gezegd - maar even bij gedaan. Door gebruik te maken van een organisatie als Itris die zich hier dagelijks mee bezig houdt, worden er stappen gezet qua efficiency en worden risico's en kwetsbaarheden verkleind."

Invloed huurder
De focus op klantgestuurd werken komt volgens Jeroen ook terug in de wijze waarop Stichting Eigen Bouw de komende jaren ICT omarmt. De corporatie wil namelijk goed luisteren naar haar huurders, om zo in te spelen op de ontwikkelingen die zij graag willen zien. "Ook zullen wij nauwlettend de laatste technologische ontwikkelingen blijven volgen. De wereld om ons heen verandert snel en alles wordt digitaal. Ook de samenwerking met ketenpartners zal steeds intensiever worden, en daar valt de komende tijd voor ons verder efficiencyvoordeel te behalen."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 28 juni 2016