Deze bekende grote instelling had het ook niet kunnen doen, maar dan zou de schade niet te overzien zijn geweest; onlangs betaalde Universiteit Maastricht maar liefst twee ton losgeld voor een cyberaanval! Het was de beste keuze van twee uiterst slechte alternatieven. Dat ook Nederlandse mkb-bedrijven steeds vaker getroffen worden door gijzelsoftware lees je in dit recente bericht. Is het tijd om daar nu iets aan te doen? Ja! Wat ons betreft wel, want een cyberaanval kan iedere bedrijf tegenwoordig overkomen.
Hoe goed beveiligd is jouw bedrijf tegen een cyberaanval?
Om het antwoord te kennen willen we alvast een hele belangrijkste eerste tip geven; doe een check op jouw bestaande veiligheidsaanpak door gebruik te maken van de Microsoft Secure Score. Het geeft een score van de manier waarop je het nu doet en een advies waar concrete verbeteringen aan te brengen zijn in jouw digitale beveiliging. Doe de check en lees er hier alles over. Dat is alvast een belangrijke eerste stap om te nemen.
Tip 2: Zorg voor continu bewustzijn bij medewerkers
Hoe sluwe hackers binnenkomen? Doordat medewerkers onbewust klikken op een besmette e-mail of gelokt worden naar een valse website (phishing) en nietsvermoedend vertrouwelijke gegevens achterlaten. Deel daarom met collega’s periodiek informatie om de veiligheid te vergroten, laat hen controleren of het e-mailadres bekend is en niet zomaar bijlagen openen. Zorg er ook voor dat zij altijd communiceren met de eigen IT afdeling, of externe IT beheerder, op het moment dat zij iets verdachts signaleren. Nog een extra toevoeging is dat het niet alleen het betalen van losgeld (ransomware) voorkomt, maar ook het betalen van boetes aan de Autoriteit Persoonsgegevens!
Tip 3: Installeer altijd de laatste software updates
Het hebben van alleen goede firewalls is niet meer toereikend. Die zullen ze bij Medisch Centrum Leeuwarden ook gehad hebben en toch was daar recent sprake van de Citrix aanval. Niet alle benodigde patches waren geïnstalleerd. Doordat hackers steeds slimmer worden wijzigen aanbevolen securitystandaarden razendsnel. Hou daarom contact met je leverancier voor de laatste security updates of laat dit beheer volledig over aan een externe specialist die beter bewapend is tegen dit soort digitaal geweld.
Tip 4: Controleer alle touchpoints met het internet
Deze tip is belangrijk, omdat steeds meer apparaten met het internet verbonden worden (IoT). Dat betekent ook dat hackers meer ingangen krijgen om het bedrijfsnetwerk binnen te dringen. Kijk dus in de volle breedte naar alles wat met IP verbonden is, want zelfs via de onbeveiligde software van een beveiligingscamera kunnen hackers het netwerk binnendringen. Hackers zijn ooit ook binnengekomen in het netwerk van een ziekenhuis via een ‘vergeten’ windows PC van een infuuspomp.
Tip 5: Laat software verdachte patronen herkennen
Er zijn diverse antivirusprogramma’s die artificial intelligence gebruiken om verdachte patronen te herkennen en de toegang tijdelijk uit te schakelen. Dat soort toepassingen zijn natuurlijk ook te bedenken als een hacker plotseling wil binnendringen. Door middel van ML, machine learning, worden normale patronen en data-uitwisseling steeds beter herkent, waardoor ook actief gereageerd kan worden als er iets afwijkends plaatsvindt. Hoe sneller er via software alarmbellen afgaan, hoe meer er ook te redden valt.
Extra hulp bij cyberaanvallen?
Natuurlijk zijn onze experts er om samen te onderzoeken waar er op het gebied van digitale veiligheid verbeteringen mogelijk zijn. Daarnaast kan je ook gebruikmaken van onze Hybrid cloud omgeving waarbij Azure in combinatie met onze Azure Stack omgevingen zorgen voor de plek waar digitale veiligheid op het allerhoogste niveau geregeld is.
Bron: The Sourcing Company, Foto: The Sourcing Company
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.