Een gecontroleerde livegang bij Mooiland

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

'Gecontroleerd'; zo laat zich de livegang van het Refit-Empire-project bij Mooiland het beste omschrijven. Na een goede voorbereiding en een intensieve implementatieperiode van bijna een jaar, had Mooiland zich goed voorbereid op de livegang. Eind oktober kon de projectgroep met een gerust hart de stuurgroep adviseren om in december live te gaan en te starten met de opleidingen. De aandacht die is besteed aan opleidingen, een doortimmerd overgangsscenario en het gereed maken van de afdelingen voor de verandering, heeft zich dubbel en dwars terugbetaald. Het resultaat was een livegang, in lijn met het project, volgens planning en een gebruikersorganisatie die draait en blijft draaien.

Mooiland heeft volop ingezet op begeleiding tijdens de livegang en nazorg in de 3 maanden na de livegang. Projectmedewerkers van Mooiland hebben naast inhoudelijke kennis ook extra vaardigheden opgedaan om medewerkers zowel in het cursuslokaal als op de werkvloer te kunnen trainen en begeleiden. Tijdens de nazorgperiode zijn zij herkenbaar in paarse polo-shirts aanwezig als “refit-ness instructors”. Zij zijn vraagbaak, lossen problemen op, controleren de eerste werkzaamheden van hun collega’s en ‘verkopen’ de nieuwe processen en systemen. En terecht want de verbeteringen laten zich voelen: ÉÉN systeem en ÉÉN werkwijze, die in veel gevallen ook echt efficiënter is.

Een belangrijke succesfactor is de teamleiding die in de nazorgperiode elke dag begint met een korte ‘dagstart’ waarin eventuele knelpunten, vragen en oplossingen in systemen en processen worden besproken en waarbij direct actie wordt ondernomen. Gaat er toch iets mis of komen de refit-ness instructors er op de werkvloer niet uit, dan is er nog ruim tijd om het uit te zoeken en op te lossen voordat het een probleem wordt.

Al voor afsluiting van het project kunnen we spreken van een uitstekend resultaat dankzij een goede samenwerking tussen Mooiland, haar leveranciers en adviseur. HC&H Consultants heeft Mooiland geadviseerd in de voorbereiding en uitvoering van dit project. In de rol van Projectleider is Feike Verweij verantwoordelijk geweest voor de projectleiding van de implementatie. Daarnaast heeft HC&H Mooiland ook op andere vlakken ondersteund. Bijvoorbeeld door het verzorgen van een training didactische vaardigheden, uitvoeren van conversiewerkzaamheden en het actualiseren van haar I&A beleid.

Mooiland is een woningcorporatie met ruim 26.000 woningen in 131 gemeenten in heel Nederland. Daarmee is Mooiland één van de twintig grootste corporaties van Nederland. Mooiland is een sociale huisvester. Mooiland bouwt, verhuurt en onderhoudt goede en betaalbare sociale woningen. Mooiland probeert daarbij de juiste balans te vinden tussen volkshuisvestelijk en financieel rendement. De woningen kennen een goede basiskwaliteit en bieden de huurders een echt thuis.

Bron: HC&H Consultants

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van HC&H Consultants in de CorporatieGids 2015 te bekijken.