Activiteitgericht werken zorgt ervoor dat corporaties sneller kunnen inspelen op veranderingen. Maar hoe creëer je daarvoor de voorwaarden in je ICT-landschap? CorporatieGids Magazine sprak erover met IT-Manager Edward Przewozny van Stadgenoot uit Amsterdam: “Het goed koppelen van expertapplicaties met onze kern is essentieel om deze nieuwe manier van werken te ondersteunen.”
Volledig in control zijn terwijl je beweegt naar de cloud is volgens Edward dé IT-uitdaging voor Stadgenoot: “Onze IT-visie is dat we te allen tijde, op alle devices, zo actueel mogelijke informatie willen verschaffen aan onze medewerkers. Door in te spelen op SaaS-applicaties willen we zorgen dat mensen overal hun werk kunnen doen. Dat betekent dat we een switch maken van zelf IT beheren naar meer IT-contracten managen. Tegelijkertijd wil je de technische kennis over de ‘oude’ systemen vasthouden, ook al leun je meer op toeleveranciers. Het vinden van een balans tussen die technische kennis en de beweging naar de cloud is voor ons momenteel de uitdaging.”
Afhankelijk worden
De beweging naar de cloud leidt volgens Edward niet per se tot het meest optimale IT-landschap. “Ik ben momenteel 58 jaar oud en heb altijd zelf systemen beheerd,” legt hij uit. “Als je puur kijkt vanuit mijn persoonlijke IT-oogpunt, zijn recente ontwikkelingen niet altijd per se het beste. Voor mijn gevoel kies je bij de cloud – waarbij je in de praktijk eigenlijk altijd bij Microsoft- en Amazon-producten terechtkomt – voor een groot bedrijf waarbij je per definitie niet altijd geld bespaart of meer functionaliteiten krijgt. Je wordt ook heel afhankelijk van één groot bedrijf en van één toeleverancier, terwijl je vroeger zelf zorgde voor een optimale beschikbaarheid. Dit alles betekent dat IT-beheer wel echt verandert.”
Activiteitgericht werken
De stap naar de cloud is onder andere nodig om activiteitgericht werken te ondersteunen bij Stadgenoot: “Dit hybride werkconcept hadden we voor de coronacrisis al onderzocht, maar willen we als het straks weer mogelijk is alsnog doorvoeren,” vertelt Edward. “Activiteitgericht werken betekent dat activiteiten het uitgangspunt zijn bij het kiezen van je flexibele werkplek. Dat kan dus zowel thuis als op kantoor zijn. Dat houdt ook in dat ons kantoor aangepast moet worden.”
Hij vervolgt: “We hebben bij dit verandertraject drie pijlers benoemd: bricks, bytes en behaviour. De eerste twee slaan bijvoorbeeld op het realiseren van 22 algemene vergaderruimtes voor mensen die een dag naar kantoor komen, of het aansluiten van extra netwerken om de wifi niet te overbelasten op een dag wanneer veel mensen op locatie werken. Met behaviour doelen we op het gedrag van mensen, bijvoorbeeld door elkaar in gemeenschappelijke werkruimten niet te storen met een call maar daar een aparte ruimte voor zoeken. Deze nieuwe manier van werken betekent voor ons echt een verandertraject.”
Kern
Op de vraag hoe het IT-landschap van Stadgenoot eruitziet om de nieuwe manier van werken te ondersteunen, licht Edward toe: “We hebben nu in de kern ons ERP-systeem Tobias AX van Aareon en GRIP CRM van DataBalk staan. Deze systemen vormen het hart van onze bedrijfsvoering en hier willen we veel processen in afvangen. Daar omheen willen we een flexibele schil van expertapplicaties creëren. Denk bijvoorbeeld aan een tool om scenario’s over ons bezit door te rekenen. Zo kunnen we snel inspelen op nieuwe technologische of maatschappelijke ontwikkelingen.”
Kleine verschillen
Het koppelen van de kern met de expertapplicaties is een belangrijke opgave, gaat Edward verder. “Je wilt immers dataoverdracht tussen de systemen goed borgen. Standaarden als CORA en VERA beloven dit op te lossen, maar in de praktijk vind ik dit nog een heikel punt. Ik ken namelijk geen enkele leverancier die volledig compliant is met deze standaarden. Daardoor blijven in de praktijk altijd kleine verschillen bestaan. Hier moet je je op richten, zodat systemen goed op elkaar aansluiten.”
Intelligente data
Stadgenoot heeft daarom eind 2020 gekozen voor de Datarotonde. “Elke maand worden miljoenen stukjes data tussen de systemen uitgewisseld. Door gebruik te maken van de Datarotonde, garanderen wij dat dit goed gaat. Ook hebben we hiermee een partner in de arm genomen die bereid is om te ontwikkelen. Zo voegt de Datarotonde ‘intelligentie’ toe aan de data die ze transporteren. Wanneer iets niet aankomt of niet goed verwerkt wordt, nemen ze dat waar en lichten ze de desbetreffende leverancier in waardoor het snel opgelost wordt. Dat zorgt ervoor dat de gegevens die essentieel zijn voor onze processen zijn geborgen.”
Eigen beheer
“Koppelingen zijn dus van levensbelang voor de continuïteit van een organisatie,” gaat Edward verder. “En hoewel we de stap richting SaaS-applicaties maken, hebben we daarnaast nog enkele systemen in eigen beheer. Momenteel monitoren wij deze verbindingen ook, zodat we razendsnel storingen kunnen afhandelen en snel op piekbelasting in de processen kunnen reageren.”
Voorspellingen maken
Op de vraag in welke technologische ontwikkelingen Edward nog meer kansen ziet voor Stadgenoot, antwoordt hij: “We willen vooral kijken of we data kunnen gebruiken om voorspellingen te maken en daar onze dienstverlening op afstemmen. We hebben een vooruitstrevende BI-afdeling bij Stadgenoot, die bijvoorbeeld voorspelt waar de kans op niet-planmatig onderhoud of overlast groot is. Door daarbij in de toekomst gebruik te maken van sensoren – bijvoorbeeld met een lage radioverbinding die letterlijk in de bakstenen geplaatst kunnen worden, of door het bijhouden van liftbewegingen – verkrijgen we in real time inzicht waardoor we betere beslissingen kunnen nemen. Daarnaast zijn we samen met de Datarotonde aan het onderzoeken welke mogelijkheden een data lake kan bieden. Zij transporteren immers enorm veel gegevens. We willen kijken of we daar verbanden tussen kunnen ontdekken en er meerwaarde uit kunnen halen.”
Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Bas Duijs
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.