Driemaal is scheepsrecht

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De Functioneel Beheerder als change manager - Hugo Neeskens
Het vak van de functioneel beheerder verandert snel. Niet alleen door de mogelijkheden van het plaatsonafhankelijk werken (thuiswerken), maar ook door het steeds meer ‘afstoten’ van de ICT diensten van de corporatie. Dit betekent dat de functioneel beheerder steeds minder hands on te werk gaat en veel meer de regie voert tussen de gebruiker en de aangeboden ICT diensten. Oftewel: de functioneel beheerder vervult steeds vaker de rol van change manager!

Tijdens deze middag behandelen we de belangrijkste veranderingen voor de functioneel beheerder. Daarnaast vertalen we deze veranderingen naar praktische oplossingen zodat u als functioneel beheerder weer optimaal bent voorbereid op de toekomst!

Programma:
12.00 uur Ontvangst met lunch
13.00 uur start programma
14.45 uur korte break
15.00 uur vervolg programma
17.00 uur snack en borrel

Op 4 juni 2014 startte de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties met de publieke verhoren. De taakopdracht van de Enquêtecommissie is om uiteindelijk advies uit te brengen over een beter corporatiestelsel. Het zal niet eenvoudig zijn om zo’n advies vooral te baseren op een reeks negatieve ervaringen. Er is de afgelopen jaren ook veel goed gegaan. Dat mag niet worden veronachtzaamd bij het formuleren van een verbeterd corporatiestelsel. Bovendien moet niet alleen worden gekeken naar prestaties en miskleunen van woningcorporaties, maar ook naar het beleid van gemeenten en Rijk. Het rijksbeleid op het gebied van wonen heeft sinds de eeuwwisseling het karakter van een achtbaan. Kabinetten wisselden bij voortduring van beleid inzake woningmarkt en woningcorporaties. Het nationale beleid vormde niet een ideaal kader voor het koesteren van een effectief corporatiestelsel.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie juni 2014

Corporatiestelsel instabiel door verhuurderheffing Mijns inziens zijn er goede redenen voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties om contouren van een corporatiestelsel te schetsen, die afwijken van de huidige situatie en afwijken van de tweede Novelle van minister Blok. Een stelsel waarin de verhuurderheffing wordt gecontinueerd, is instabiel: het wonen wordt voor huurders elk jaar minder betaalbaar, steeds meer huurders komen onder de armoedegrens terecht en het investeringsniveau voor de nieuwbouw van huurwoningen blijft ver achter bij de ontwikkeling van de vraag naar huurwoningen. Als de verhuurderheffing zou worden afgeschaft, zou er uitzicht ontstaan op redelijk betaalbare huren en een toereikend investeringsniveau voor nieuwbouw en verbetering van de voorraad.

De Parlementaire Enquête Woningcorporaties is een uitstekende gelegenheid om dieper in te gaan op de relatie tussen huurders/huurdersorganisaties en woningcorporaties. Er kan op vele punten het nodige worden gedaan om de positie van huurders, individueel en collectief, te versterken.

Als de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties een robuust corporatiestelsel zou schetsen waarin de afroming via een verhuurderheffing zou plaatsmaken voor een in de tijd variabele mede-bekostiging van de huurtoeslaguitgaven via het Rijk door de corporaties, zal er een andere beleidslijn uit de bus komen dan nu door minister Blok wordt gevolgd. Alle betrokkenen kunnen zich dan voorbereiden op de derde Novelle die begin 2015 zal verschijnen. Driemaal is scheepsrecht. Hugo Priemus is emeritus hoogleraar Systeem Innovatie Ruimtelijke Ontwikkeling en verbonden aan het OTB en de Technische Universiteit Delft

Bron: CorporatieGids Magazine