Drie-eenheid: corporatie, ICT-dienstverlener en adviseur

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Er wordt mij wel eens gevraagd wat ik van al die adviseurs vind die er bij corporaties over de vloer lopen. Ik vind het wel eens aardig om daar zo aan het einde van het oude - en begin van het nieuwe jaar iets over te zeggen. Adviseurs hebben ook altijd een mening over ons, ICT-dienstverleners, dus laten we nu de rollen eens omdraaien.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het goed is dat ze er zijn. Corporaties hebben behoefte aan een partij waar ze mee kunnen sparren, die hen begeleidt in moeilijke trajecten en die hen, als het nodig is, de nodige handjes kan geven. Er zijn gelukkig wat dat betreft een aantal goede adviseurs in deze markt. Adviseurs die niet insteken op het maken van zo veel mogelijk eigen uren maar die corporaties echt helpen om efficiencyslagen te maken en ze helpen om een goede visie te ontwikkelen op bijvoorbeeld internet en ketenintegratie.


Helaas kom ik ook vaak genoeg minder goede adviseurs tegen. Ze zijn gemakkelijk te herkennen. Ze komen binnen met een opdracht ‘schrijven ICT beleidsplan’, zetten daarna in op een ‘selectietraject primair systeem’ om daarna de hele implementatie nog te begeleiden. Professionele adviseurs scheiden dit, ze doen het één of het ander. Onprofessionele adviseurs herken ik ook aan hoe zij ons, ICT partijen, benaderen. Zij noemen ons bij voorkeur leverancier of automatiseerder en dan komen ze met de lijst met vragen over functionaliteit als ‘kunt u prolongeren?’ Dat zou hetzelfde zijn als je een PVE aan een adviesbureau zou sturen met daarin de vraag ‘Geeft u ook advies?’.

Ik heb op één van onze klantendagen ooit een pleidooi gehouden over partnerschap tussen woningcorporatie, ICT dienstverleners en adviseurs onder de titel ‘we come one’. We hebben inmiddels goede ervaringen met corporaties waar we samen als partner optrekken maar ik mis hier vaak nog een positieve opstelling/bijdrage van de adviseur. Hierdoor krijg je een ‘wij’, corporatie en adviseur, tegen ‘zij’, de ICT-dienstverlener verhaal. Terwijl je alleen samen echte stappen kunt zetten.

Drie-eenheid
Maar gelukkig kom ik ook vaak genoeg goede adviseurs tegen. Adviseurs die samen met de corporatie en ons stappen zetten. Niet om iets te vervangen maar om iets te verbeteren bijvoorbeeld op het gebied van ketenintegratie, internet of kostenverlaging. Laten we samen in 2014 ook als één optrekken en er een drie-eenheid van maken: corporatie, ICT dienstverleners èn adviseur.

Door: Wibo Pollmann, algemeen directeur/bestuurder NCCW