'DEMO Consultants = vernieuwen'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Alles wat wij bij DEMO doen, staat in het teken van vastgoedinformatiemanagement. Het is een veelomvattend begrip – vastgoedinformatiemanagement – en wij houden ons ook graag in de breedte ervan bezig. Van software voor conditiemeting tot advies over brandveiligheid en van inspectie apps tot BIM voor beheer en onderhoud. We helpen onze klanten bij het verbeteren van de performance van hun vastgoed. Hierdoor kunnen onze klanten kosten besparen, opbrengsten verhogen, waarde toevoegen, voldoen aan wettelijke verplichtingen en gaten in capaciteit en kennis vullen.

U als woningcorporatie kent ons waarschijnlijk van de software tools Real Estate Suite (RE Suite) en van advies voor beheer en onderhoud. Al jaren leveren wij een pakket van diensten en producten waarmee het vastgoedbeheer van woningcorporaties wordt ondersteund. We zijn continu bezig met vernieuwing en daarom zijn we voorloper op ons vakgebied. Dat betreft het up-to-date houden, verbreden en vernieuwen van onze kennis, diensten en tools. In 2019 ligt de focus op Real Estate Maintenance (RE Maintenance) en BIM.

Vernieuwde RE Maintenance voor verantwoording Aw-WSW
Adviseurs van DEMO Consultants hebben aan de wieg gestaan van de conditiemeting in Nederland en Europa en dragen nog steeds bij aan de door ontwikkeling van NEN 2767 en NTA 8026. De RE Suite en met name de planningssoftware RE Maintenance is daar geheel op aangesloten. De afgelopen jaren hebben de Autoriteit woningcorporaties (Aw) en Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) de samenwerking geïntensiveerd om het toezicht op de corporatiesector effectiever en efficiënter te maken. Het gezamenlijk beoordelingskader Aw-WSW is sinds 1 januari 2019 van kracht. Deze ontwikkeling is voor ons aanleid ing geweest om de functionaliteiten die de RE Suite biedt nog eens goed tegen het licht te houden en waar nodig of mogelijk te verbeteren.

In het kader van de beoordeling van de portefeuillestrategie van woningcorporaties dienen deze onder andere aan te geven in welke conditie het bezit verkeert. Met RE Maintenance kon de conditie op verschillende niveaus al worden bepaald, maar gebleken is dat er veel vragen bestaan met betrekking tot het bepalen van geaggr egeerde conditiescores voor vhe’s of complexen. RE Suite en RE Maintenance worden daarom in 2019 uitgebreid om woningcorporaties nog beter te ondersteunen bij de verantwoording aan Aw-WSW.

Nieuwe ontwikkelingen BIM voor beheer en onderhoud
Naast de vernieuwing van RE Suite zal 2019 bij DEMO ook in het teken staan van ver dere ontwikkeling van BIM in beheer en onderhoud. De integratie van BIM in de uitgebreide mogelijkheden in RE Suite maakt het al mogelijk om met gegevens uit een BIM de inventarisaties benodigd voor een conditiemeting automatisch te genereren. Maar er is meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan (semi)automatisch een meerjarenonderhoudsplanning genereren vanuit een BIM. Ook op het gebied van brandveiligheid, risico-analyse en energie zijn de voordelen van de BIM integratie in onze software legio. In de Europese onderzoeksprojecten die wij momenteel uitvoeren, wordt hard gewerkt aan verdere ontwikkeling van BIM toepassingen voor beheer en onderhoud (zie kader). De vergaarde kennis en ontwikkelde, nieuwe functionaliteiten integreren we uiteraard in onze tools.

BIM en NEN 2767
De RE Suite is BIM compatible. Deze software die DEMO zelf ontwikkelt, maakt gebruik van diverse open BIM standaarden waaronder IFC (2x3 en 4). De NEN 2767 inspecties die wij uitvoeren met onze RE apps kunnen gebaseerd worden op beschikbare IFC modellen via onze software RE Maintenance.

DEMO Consultants heeft een App ontwikkeld waarmee u snel en ef ficiënt conditiemetingen kunt uitvoeren met uw iPad (volgens o.a. NEN 2767). Inventarisaties (hoeveelheden) voor de ingeplande objecten worden automatisch opgehaald van de server en de gebruiker kan hiervoor inspectieregels (conditie, gebreken, activiteiten, fondsen, werksoorten e.d.) invoeren en voorzien van foto’s. De opgenomen gegevens worden via 3G en 4G teruggestuurd naar de server voor autorisat ie door de beheerder. Op basis van de inspect iegegevens uit de iPad kan een meerjarenonderhoudsbegroting worden opgesteld. De App werkt in combinatie met de RE Maintenance applicatie uit de RE Suite. 

Volg ons!
We hebben slechts een tipje van de sluier opgelicht, maar vernieuwing is ons woord voor 2019! Bent u geïnteresseerd geraakt? Zijn verantwoording Aw-WSW of BIM thema’s die u bezighouden? Kijkt u dan eens op onze website voor inspiratie en informatie over de ontwikkelingen. We zullen in de loop van 2019 events organiseren om u volledig en uitgebreid te informeren!

BIM SPEED
Het grootste deel van de bestaande woongebouwen heeft de leeftijd voor renovatie bereikt. Bovendien wordt de maatschappij zich steeds bewuster van de negatieve milieu-impact van onze leefomgeving. In deze combinatie ligt een enorme uitdaging; hoe kunnen we de prestaties van onze gebouwenvoorraad op een dergelijke schaal verbeteren?

Het Horizon2020-project BIM-SPEED wil deze uitdaging aangaan door een combinatie van methoden en hulpmiddelen te ontwikkelen met als kern één centrale informatiebron: het Building Information Model (BIM), een
digitale representatie van een gebouw. Dit model zal de katalysator zijn voor een slimmere, efficiëntere methode van grondige renovatie voor de woningbouwsector.

Zie voor meer info: www.bim-speed.eu

Bron: CorporatieGids 2019, Foto: DEMO Consultants