DEMO Consultants: Verbeter de totale performance van uw vastgoed

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Alles wat wij bij DEMO doen staat in het teken van vastgoedinformatiemanagement. Het is een veelomvattend begrip – vastgoedinformatiemanagement – en wij houden ons ook graag in de breedte van dat begrip bezig. Van software voor conditiemeting tot advies over gebouwbeheer, van inspectie apps voorzien van Augmented Reality (AR) tot Building Information Models (BIM) voor beheer en onderhoud.

We helpen onze opdrachtgevers bij het verbeteren van de performance van hun vastgoed door:

  • te ondersteunen bij optimalisatie van het in stand houden, het vernieuwen en het uitbreiden van de gebouwenvoorraad, en
  • door met de inzet van vastgoedinformatiemanagement te zorgen dat de kwaliteit van de gebouwde omgeving beter aansluit op de wensen van de eigenaren, beheerders, huurders en gebruikers.

U kent ons waarschijnlijk van software tools (RE Suite) en advies voor beheer en onderhoud, veel van onze klanten zijn dan ook corporaties. Minder bekend zijn wij van onze onderzoeksprojecten. We zijn een voorloper in ons vakgebied en werken dus continu aan het up-to-date te houden en uitbreiden van onze kennis. Binnen nationale en Europese onderzoeksprojecten ontwikkelen wij nieuwe kennis en instrumenten. We verwerken methodes en oplossingen voor efficiënt beheer van de gebouwde omgeving direct in software tools en gebruiken nieuwe kennis in onze adviezen. Om de toegevoegde waarde voor corporaties te verduidelijken lichten wij de resultaten van een aantal onderzoeksprojecten toe.

BIM in bestaande bouw inzetten voor efficiënter beheer en onderhoud
DEMO werkt samen met SOGK (Stichting Oude Groninger Kerken) in het kader van het EU project INCEPTION. Onlangs is van het kerkje in Ober gum, de demonstratiecasus van SOGK, door een van de partners in het INCEPTION consort ium, een Point Cloud Scan gemaakt. Met behulp van deze scan is vervolgens een BIM gegenereerd. Dit BIM zal nu worden ingezet voor planmatig onderhoud van de kerk en het opstellen van een meerjarenonderhoudsplanning. Hiervoor wordt RE Maintenance, de softwaretool van DEMO voor onderhoudsplanningen op basis van NEN 2767, gebruikt. De gegevens uit het BIM worden direct ingelezen in de softwaretool om als basis te dienen voor de onderhoudsplanningen.

Deze mooie procesinnovatie is ook voor woningbouwcomplexen van toegevoegde waarde. In het BIM kan gedurende de gehele levensloop van een gebouw relevante vastgoedinformatie worden gekoppeld. Door dezelfde data opnieuw te gebruiken en te actualiseren tijdens processen zoals mutatieonderhoud of reparatieverzoeken, blijft de vastgoedinformatie actueel en waardevol.

Optimalisatie van energieprestatie - EDC + DST tool
DEMO heeft recent haar nieuwste applicatie in het RE Suite framework gelanceerd: de RE Suite Early Design Configurator (EDC). Deze tool is ontwikkeld in het project “Streamer”. De EDC genereert met behulp van kunstmatige intelligentie een BIM van meerdere ontwerpvarianten die vervolgens met elkaar vergeleken worden in de Decision Support Tool (DST). Zo kan in een zeer vroege fase van het ontwerpproces bepaald worden welk alternatief de meest optimale energieprestatie levert tegen de laagste investering en welke “Life Cycle Costs” daarbij horen. Een groot Nederlands ziekenhuis zet momenteel de RE Suite EDC in voor de tenderfase van de nieuwbouw voor een ziekenhuis apotheek. De RE Suite wordt door de opdrachtgever en inschrijvers van deze tender voor een Design & Construct contract gebruikt om tot een optimaal plan te komen.

Ook voor woningcorporaties bieden deze nieuwe tools interessante mogelijkheden. Bijvoorbeeld in de ontwikkeling van nieuwe, duurzame wooncomplexen of bij het afwegen van de meest optimale variant voor energierenovatie.

Innovatieve technologie voor de Wet private Kwaliteitsborging
Het nieuwe stelsel van private kwaliteitsborging in de bouw is nog even uitgesteld en zal waarschijnlijk in 2019 in werking treden. Het nieuwe stelsel kan door het leggen van de verantwoordelijkheid bij de uitvoerende partijen en het versterken van de positie van de opdrachtgever een bijdrage leveren aan een forse reductie van de faalkosten. Nieuwe en innovatieve technologie, zoals die onder andere wordt ontwikkeld in het EU-project INSITER, is beschikbaar om de bouwsector hierbij te ondersteunen.

INSITER heeft als doelstelling de prestatiekloof tussen ontwerp en realisatie te overbruggen. Zelfinstructie en zelfinspectie zijn de leidende methodieken. BIM is de integrerende technologie voor gegevensopslag en communicatie. VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality) zijn software visualisatietechnieken waarmee gemeten prestaties zichtbaar worden gemaakt. De INSITER-oplossingen zijn dus een combinatie van methode (procesorganisatie), software (informatietechnologie) en toegepaste state-of-the-art meetinstrumenten.

De grootste bouwopgave, ook voor woningcorporaties, ligt de komende jaren in het energetisch en functioneel renoveren van de bestaande woningvoorraad en het op grote schaal uitvoeren van transformatieprojecten in binnenstedelijke gebieden. Dit is bij uitstek een toepassingsgebied waar de nieuwe Wet Private Kwaliteitsborging en de tools en methodieken ontwikkeld in INSITER elkaar kunnen versterken.

Ter afsluiting
Zelf zijn wij er, door onze ervaringen in de onderzoekswereld, van overtuigd geraakt dat er enorm veel kennis beschikbaar is en technieken voorhanden zijn die het mogelijk maken om uw dromen op korte termijn om te zetten in realiteit. Wij denken graag met u mee om de performance van uw vastgoed te verbeteren!

Bron: CorporatieGids 2018 | Foto: DEMO Consultants