Het voorstel van Hugo de Jonge om 50% van de woningen met voorrang te verhuren aan eigen inwoners van een gemeente is geen goed plan. Zeker mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning gaan daar weinig aan hebben.
Hun grotere kans op een woning in de eigen gemeente wordt teniet gedaan door een kleinere kans op een woning in een andere gemeente. Woonruimteverdeling is nu eenmaal een ‘zero sum game’. Veel mensen willen juist graag in een andere gemeente wonen, bijvoorbeeld voor werk, een studie of voor de liefde. Daar komt bij dat gemeenten erg verschillen in de aard en omvang van de hoeveelheid sociale huurwoningen. Ter illustratie: de gemeente Nijmegen heeft 39% sociale huurwoningen, in buurgemeente Heumen is dat 19%. Vaak staan in de stad meer betaalbare appartementen: in Arnhem is 64% van de sociale huurwoningen een appartement terwijl in buurgemeente Westervoort 77% van de sociale huurwoningen een, vaak duurdere, eengezinswoning is. Logisch dat veel jongeren uit de regio naar Arnhem komen terwijl gezinnen vaak op zoek zijn naar een eengezinswoning in een randgemeente.
Voorrang geven aan de eigen inwoners staat haaks op ontwikkelingen die Enserve constateert. Zo nam het aandeel verhuisde woningzoekenden afkomstig uit gemeenten binnen de woningmarktregio Arnhem-Nijmegen tussen 2013 en 2022 toe van 21% naar 31%. De instroom van buiten de regio bleef vrijwel gelijk; 11% in 2013 en 12% in 2021. Van de gevreesde extra toestroom van woningzoekenden uit de ‘onbetaalbare Randstad’ is dus geen sprake. Deze cijfers betekenen ook dat nu al meer dan 50% van de sociale huurwoningen in deze regio verhuurd wordt aan inwoners van de eigen gemeente.
Een vergelijkbare ontwikkeling zien we in de regio Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer, Zutphen). Daar daalde het aandeel verhuurde woningen aan eigen inwoners van 77% in 2013 naar 71% in 2021. De verhuizingen tussen de zes gemeenten in deze regio groeide in dezelfde periode van 9% naar 15%. De instroom van buiten de regio bleef vrijwel gelijk met 13% in 2013 en 14% in 2021.
In de markt voor sociale huurwoningen zien we dus steeds meer verhuizingen tussen gemeenten. Het lijkt verstandig dat eerder te faciliteren dan te beperken. Niet voor niets is de vrijheid van vestiging een Europees grondrecht.
Bron: Enserve, Foto: Enserve
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.