Oplossingen en ontwikkelingen in de verduurzamingssector volgen elkaar de laatste jaren razendsnel op. Hoe dynamisch deze sector is, wordt wel duidelijk als je een bezoekje brengt aan een vakbeurs. Op uitnodiging van Alklima Nederland mocht redacteur Janouk Vermaas mee naar de grootste beurs binnen de sector: ISH 2023 in Frankfurt.
Fabrikanten en leveranciers wereldwijd zijn constant op zoek naar nieuwe oplossingen. Naar zuinigere warmtepompen, naar slimmere apparaten. Alles om je huis op een zo zuinig én duurzaam mogelijke manier te kunnen koelen of verwarmen, om in warm water te kunnen voorzien of om verantwoord met je energie om te gaan. De resultaten van die zoektochten vind je terug op een beurs als de ISH, waar ze vol trots gepresenteerd worden. De beurs, haast te groot om alles in je op te nemen, geeft je een overweldigend beeld van wat er allemaal mogelijk is vandaag de dag. We lichten een paar opvallende en veelbelovende trends en noviteiten uit.
Koudemiddel
Een grote innovatie zien we bij Mitsubishi Electric. Alklima, de Nederlandse importeur van het merk, heeft een presentatie georganiseerd waarbij de verschillende nieuwigheden aan bod komen. Wat de aandacht trekt zijn de nieuwe Ecodan lucht-/water warmtepompen met propaan (R290) als koudemiddel. Er is namelijk nogal wat te doen rondom die koudemiddelen; ze spelen een belangrijke rol in de klimaatscore van de warmtepomp. De meest voorkomende koudemiddelen op dit moment zijn R410A en R32. Dit zijn synthetische koudemiddelen, gemaakt in een laboratorium. Ze worden ook wel F-gassen genoemd. R410A is momenteel in opspraak; het heeft een GWP (Global Warming Potential Score) van maar liefst 2088, maar ook het geaccepteerde alternatief R32 heeft nog een score van 675. R290 is een natuurlijke koudemiddel met een zeer lage GWP van slechts 3.
Rudy Grevers, manager woningbouw bij Alklima, stelt: “Deze warmtepomp kan de concurrentie aangaan met de hybride warmtepomp.” Er zit namelijk een groot voordeel aan dit koudemiddel. Met dit type warmtepomp is het niet langer vereist om lagetemperatuurverwarming te hebben, het kan ook op reguliere warmteafgiftesystemen worden aangesloten. De warmtepompen leveren een aanvoertemperatuur van 75 graden, tot buitentemperaturen van -15. “Dat maakt dat deze warmtepomp een uitstekende keuze is om bestaande bouw gasloos te maken en dat het voor woningcorporaties en individuele eindgebruikers een heel interessante keuze kan zijn.” Goed om daarbij te vermelden is, dat het warmteafgiftesysteem wel een bepaalde invloed heeft op de COP (prestatiecoëfficiënt) van deze warmtepomp, maar dat het in elk geval voor veel meer woningen mogelijk wordt om van het gas af te gaan zonder het complete afgiftesysteem te moeten vernieuwen. Het zou dan mogelijk ook een oplossing kunnen bieden voor monumentale panden die al over een cv-ketel beschikken. Mocht je je nu afvragen hoe dat zit, een gas als koudemiddel terwijl we van het gas af gaan… dat klopt. Het koudemiddel wordt niet verbrand, er is geen nieuwe aanvoer nodig en het is onderdeel van een gesloten systeem. De warmtepomp verbruikt dus geen gas om de woning of het water te verwarmen.
Slim, Slimmer, Slimst
Smart home, data verzamelen en nog veel meer. De apparaten in ons huis worden steeds slimmer. Dat hebben we al door bij de apparaten die we zelf gebruiken, zoals bijvoorbeeld een televisie of verlichting en de vaatwasser die we met onze telefoon kunnen bedienen. Maar dit gaat nu ook op voor apparaten waar we zelf vaak minder mee te maken hebben. Marcel Fürster laat zien dat Mitsubishi de komende generatie apparaten waar mogelijk uitrust met MELCloud, een nieuwe generatie cloud-based controle software. Dit maakt het mogelijk voor installateurs om de data op afstand af te lezen en voor de fabrikanten om tijdig fouten op te sporen. Ook de eindgebruiker plukt de vruchten van een steeds slimmer wordend apparaat. Het is zo mogelijk om de prestaties van het apparaat nauwlettend in de gaten te houden en direct te handelen als deze achterblijven. Het is dan voor de installateur op afstand al te zien of het bijvoorbeeld gaat om volgelopen filters, waardoor het probleem sneller en doelgerichter kan worden opgelost. Dit noemt men vraaggestuurd onderhoud. Ook kan men aan het eind van de levensduur van het apparaat analyseren of zo’n zelfde apparaat weer aangeschaft moet worden of dat je af kunt met een apparaat met een lagere capaciteit of misschien een tandje bij moet zetten met juist een hogere capaciteit.
Praktisch Pakket
Ook andere merken zijn volop aan het innoveren en een trend die we daarbij veel zien, is een steeds completer pakket van apparaten dat helemaal op elkaar afgestemd kan worden. We zien dit terug op de stands van onder andere Mitsubishi, Bosch en ook zeer prominent bij Vaillant. Hoe meer apparaten de fabrikant aanbiedt, hoe completer je dit kunt maken. Het is een theorie die ook past binnen de slimmer wordende apparaten en de ‘smart-grid’. Denk bijvoorbeeld aan energiemanagementsystemen die op het juiste moment je apparaten kunnen aansturen, zoals je wasmachine inschakelen wanneer je de meeste zonne-energie opwekt of je elektrische auto op- of juist ontladen op het moment dat het net hier naar vraagt. Veel fabrikanten komen met mogelijkheden om hun verschillende apparaten op één regelplatform aan te sluiten en de functionaliteiten zo samen te laten komen. Maar denk ook aan warmteafgiftesystemen, warmtepompen, warmteterugwininstallaties, luchtventilatiesystemen en dergelijken die allemaal op zo’n regelplatform zitten en op elkaar ingespeeld zijn, waardoor je voor een optimaal binnenklimaat kunt zorgen.
Thuisbatterij
Een ontwikkeling die gepaard gaat met de ‘smart-grid’ zijn de thuisbatterijen. Deze zijn op dit moment nog vrij duur, maar de verwachting is dat de prijzen hiervan gaan zakken naarmate de vraag ernaar stijgt. In Nederland zal de stijgende vraag slechts een kwestie van tijd zijn, want als in de komende jaren de salderingsregeling wordt afgebroken, zul je als zonnepaneleneigenaar toch íets moeten met je overschot van stroom. Het liefste wil je dat zelf benutten en de thuisaccu en smart-grid zijn daarbij belangrijke spelers.
Bron: Alklima, Foto: Alklima
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.