De toepassingen van kunstmatige intelligentie schieten als paddenstoelen uit de grond, maar voor veel woningcorporaties blijft het nog vooral een belofte. Wat kan AI nu écht betekenen in de praktijk – voor medewerkers én huurders? En hoe zorg je dat het veilig, verantwoord én effectief wordt ingezet? David Knulst, AI-expert bij Avantage, ziet dat de technologie volop potentie heeft, mits je weet waar je moet beginnen: “AI is niet iets dat je ‘erbij’ doet. Het is een kans om slimmer, sneller en zorgvuldiger te werken – als je medewerkers meeneemt, je data op orde hebt en klein durft te starten.”
AI is momenteel een enorme hype, ook in de corporatiesector: “Je ziet het overal terugkomen, vooral op social media waar het lijkt alsof AI al ons werk overneemt,” begint David het gesprek. “Maar in de praktijk wordt het nog niet optimaal benut. Veel mensen gebruiken wel ChatGPT of Copilot, maar halen er nog lang niet alles uit. Het begint ermee dat je als organisatie én als medewerker goed weet wat je met AI wilt bereiken. Dat kan zijn om sneller te werken, betere kwaliteit te leveren of gewoon om je werk makkelijker te maken.”
Menselijke intelligentie nabootsen
Waar een paar jaar geleden corporaties experimenteerden met robotisering, zit volgens David het verschil vooral in hoe het werkt: “Robotisering draait om het automatiseren van fysieke of herhalende taken, vaak met vaste instructies. Denk aan schoonmaakrobots of chatbots die standaardvragen beantwoorden. AI daarentegen probeert menselijke intelligentie na te bootsen en leert van data. Daarmee kan het nieuwe dingen maken, zoals teksten, plaatjes, muziek of zelfs code.”
Winstpotentieel
Voor woningcorporaties ligt het winstpotentieel bij het werk dat je normaliter achter een laptop doet. “Denk aan afdelingen zoals Klantcontact, Communicatie, Projectontwikkeling en Vastgoedbeheer. Die verwerken veel informatie, en dat kan AI deels overnemen. Een voorbeeld zijn communicatieadviseurs bij woningcorporaties die AI kunnen gebruiken om brieven aan huurders te schrijven. AI zorgt dan voor de juiste toon. Of denk aan het beantwoorden van vragen van huurders, waarbij AI informatie uit systemen kan halen en een passend antwoord kan geven. Ook monteurs kunnen eenvoudig een foto uploaden en met behulp van AI snel zien wat de staat van een woning is. AI vergelijkt die foto namelijk met duizenden andere en geeft advies. AI lijkt soms nog een ver-van-mijn-bed-show, maar er zijn zeker toepassingen die corporaties nu al kunnen gebruiken.”
Beginnen met AI
De mogelijkheden zien is één, er ook echt gebruik van maken is een volgende stap. David: “We zeggen altijd: stilstand is achteruitgang. Daarom moedigen we organisaties aan om gewoon te beginnen met AI, het liefst in een veilige testomgeving. Het is mooi om te zien dat steeds meer woningcorporaties ermee aan de slag gaan. Ze investeren ook in kennis voor hun medewerkers, zodat die snappen wat AI wel en niet kan.”
De juiste data
“Aan de slag gaan met AI begint met goede data. Als je systemen vol staan met oude of onjuiste informatie, dan weet AI niet wat klopt. Dus eerst moet je je data opschonen. Daarnaast is beveiliging superbelangrijk. Je moet zorgen dat medewerkers alleen bij de data kunnen die voor hen bedoeld is. Zo voorkom je dat gevoelige info per ongeluk via AI wordt gedeeld. Dat begint met goed weten waar je data staan. Denk aan bestanden in Microsoft 365 of andere systemen met gegevens van huurders. Die data moeten goed beveiligd zijn. Bijvoorbeeld in SharePoint of Teams kun je bestanden labelen, zodat duidelijk is of er gevoelige info in staat. Met tools zoals Microsoft Purview kun je persoonlijke gegevens extra beveiligen. Zo voorkom je dat AI per ongeluk gevoelige info gebruikt in antwoorden.”
Kritische medewerkers
Ook de corporaties zelf moeten stappen zetten om AI goed te kunnen gebruiken, gaat David verder: “Medewerkers moeten snappen wat AI is en hoe het werkt. Ze moeten leren om goede vragen te stellen aan AI, nieuwsgierig zijn en durven experimenteren. En heel belangrijk: ze moeten kritisch blijven en AI-antwoorden kunnen checken. Daarbij is AI niet alleen handig voor medewerkers, maar ook voor huurders. Stel dat een huurder een vraag heeft. Die kan nu via e-mail, telefoon of een portal binnenkomen. Maar je kunt ook een AI-agent inzetten die die vragen automatisch beantwoordt. Die agent weet alles van de organisatie en veelgestelde vragen, dus die helpt snel. En als het te ingewikkeld wordt, schakelt hij gewoon een collega in. Zo is de huurder sneller geholpen.”
AI onder de knie
Volgens David weten veel corporaties nog niet precies wat ze met AI kunnen: “Daarom geven wij inspiratiesessies en demo’s om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. De laatste tijd ben ik vaak op pad om corporaties te inspireren met voorbeelden en use-cases hoe AI gebruikt kan worden. We doen ook assessments om te kijken hoe ‘AI-ready’ een organisatie is. We kijken dan naar processen, data en governance. Zo weet je als corporatie waar je staat en wat je nog moet doen om dat gat te overbruggen. Daarnaast geven we trainingen, bijvoorbeeld over Copilot, het maken van eigen AI-agents of hoe je goede prompts schrijft. In deze sessies gaan medewerkers ook altijd zelf aan de slag om de nieuwe tools onder de knie te krijgen. Pas als je ermee aan de slag gaat, zie je wat het je kan opleveren.”
Volgende stap
AI zal de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen bij woningcorporaties, sluit David af: “Sommige taken zullen straks met minder mensen gedaan worden. Tegelijk zie je dat leveranciers AI steeds meer inbouwen in hun software. Denk aan een digitale assistent zoals Raimond, die helpt met data-analyse of het voorbereiden van intakes. Het is belangrijk dat corporaties nu al kijken wat er mogelijk is. En dat medewerkers leren werken met tools zoals Copilot of ChatGPT. Kennis opdoen is één ding, maar je gedrag aanpassen en AI echt gaan gebruiken, dat is de volgende stap.”
Bron: CorporatieMedia, Foto: Avantage
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - Juni 2025 Inhoud Gerrolt Ooijman (Wonion): Duurzaamheid als fundament van de organisatie Camiel Schuurmans (NabijWonen): Ouderwets…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.