Als organisatie met een vastgoedportefeuille wil én moet je een steentje bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van 2050. Maar welke rol speelt het dak daarin? En wat voor mogelijkheden zijn er? Daar duikt presentatrice Suzanne deze aflevering van Dakzaken in.
In 2050 wil Nederland CO2-neutraal zijn. Er zijn afspraken vastgelegd in het Klimaatakkoord met als doel om de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graden Celsius te beperken. Die afspraken kunnen voor bedrijven en organisaties met veel vastgoed een flinke uitdaging zijn.
1. Slim omgaan met materiaal
Slim omgaan met dakmaterialen draagt bij aan een beter milieu. Door recycling of upcycling toe te passen, bijvoorbeeld. Zoals op dit dak gebeurt. Voor de verschillende materialen zijn er slimme en duurzame mogelijkheden:
Het grind wordt afgevoerd, gereinigd en weer hergebruikt voor een ander dak of bijvoorbeeld een voetpad.
De bitumen dakbedekking wordt van het dak gehaald en hergebruikt voor de productie van nieuwe dakbedekking.
Ook het isolatiemateriaal kan (gedeeltelijk) hergebruikt worden voor nieuwe daken of gebouwen.
Kortom: vrijwel het hele dak kan opnieuw worden ingezet. Nieuwe materialen produceren is dus lang niet altijd nodig.
2. Duurzame isolatie
Goede isolatie voorkomt warmteverlies en dus onnodig energieverbruik. Op het gebied van isolatie is er al veel mogelijk. En dat wordt in de toekomst nog veel meer. Momenteel zijn er experimenten met (gedeeltelijk) biobased isolatiemateriaal. Bastiaan Bras van Consolidated vertelt meer over isolatie die gebaseerd is op schimmels: “Het voordeel van dit soort isolatie is dat het een lage milieu-impact heeft. We hoeven namelijk geen kunststoffen te gebruiken en het materiaal is vaak gemaakt van restproducten die anders worden weggegooid. Ook is het recyclebaar.”
Consolidated is begonnen met het toepassen van deze isolatieplaten. Bastiaan vervolgt: “Het zit nog in de testfase, maar we verwachten er heel veel van.”
3. Multifunctioneel dak
Vroeger moest een dak vooral waterdicht zijn. Daar zijn inmiddels meer functies bij gekomen. Marcel Siepman van Consolidated legt uit: “We gebruiken daken als tuin en vangen er regenwater mee op om de waterafvoer in steden te reguleren. Ook wekken we er stroom mee op, door middel van zonnepanelen.”
Een blauw-groen dak is bijvoorbeeld een dak met begroeiing. Het heeft ook als functie om water op te vangen en dit geleidelijk weg te laten vloeien. Daarnaast heeft het een verkoelende functie voor gebouwen. En ook niet onbelangrijk: insecten gedijen goed bij groene daken. Wat weer goed is voor de biodiversiteit.
Bron: Consolidated, Foto: Consolidated
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.