Dakzaken: Alles over dakonderhoud

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In Dakzaken onderzoekt presentatrice Suzanne voor Consolidated diverse thema’s die spelen op het dak. In de vorige aflevering kwam het thema innovatie aan bod. In deze aflevering legt ze uit wat er zoal komt kijken bij dakonderhoud. Of het nu gaat over dagelijks of planmatig onderhoud. Hoe pak je dat precies aan en wat zijn de valkuilen? 

Voor organisaties als woningcorporaties, onderwijsinstellingen en gemeenten kan dakonderhoud een flinke klus zijn. Zo moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • Onderhoud goed inregelen
  • Lekkages voorkomen
  • Verduurzamen van je vastgoed
  • Bewoners en gebruikers tevreden houden

Voorkomen is beter dan …
De gevolgen van niet vooruit kijken of pas ingrijpen als de uitdaging op ‘t dak al is ontstaan? Dat zorgt voor problemen op het dak, zoals daklekkages, die op hun beurt voor hoge kosten zorgen. Het is een cliché dat ook op het dak geldt: voorkomen is beter dan genezen. Door je onderhoud goed in te regelen, bespaar je als organisatie veel geld en gedoe. 

Nulmeting
Ga je aan de slag met dakonderhoud, dan is een nulmeting een goed vertrekpunt. Op basis van deze meting stel je een plan van aanpak op voor je dak. 

Consolidated-dakdekker Dirk Teunissen legt uit: “Bij een nulmeting breng je de huidige situatie van het dak in kaart. Tijdens een nulmeting meten we allerlei zaken. Denk aan dakranden, opstanden, metselwerk en dakdoorvoeren.” Ook onderdeel van de 0-meting is een insnede van het dak. Door de uitvoering van een 0-meting krijgen we inzicht in wanneer er écht onderhoud nodig is. Dirk: “Dat geeft de opdrachtgever grip op de kosten.”

Dagelijks en planmatig onderhoud
Qua onderhoud zijn er verschillende vormen. Daiël Serreli is dakinspecteur bij Consolidated en licht het toe: “Dagelijks onderhoud is heel belangrijk, omdat je hiermee je dak gezond houdt. Denk dan aan lekkage-management, acute acties zoals het oplossen van lekkages en reinigend onderhoud.” 

“Daarnaast heb je ook planmatig onderhoud”, vervolgt hij. Bij deze vorm van onderhoud wordt het dak vernieuwd en worden verduurzamingsmogelijkheden meteen toegepast. Daiël: “Denk daarbij aan vergroening, verblauwing en isolatieverbeteringen.”

De voordelen van goed onderhoud
Een dak dat goed is onderhouden, levert veel voordelen op. Denk aan:

  • Tevreden huurders en gebouwgebruikers
  • Minder onderhoudskosten
  • Inzicht in verwachte kosten

Stijgende kosten
Dakonderhoud vraagt logischerwijs om een investering. Hoe dat te regelen is soms een uitdaging. Chantal Verburg, Manager Co-Creatie bij woningcorporatie Ymere hierover: “Dat betekent dat je óf minder onderhoud kan uitvoeren en de huurders er last van hebben, óf dat de huur alsnog moet stijgen om het onderhoud te laten uitvoeren.” 

Die stijgende prijzen hebben ook invloed op de verduurzamingsdoelen, geeft Chantal aan. “Een uitdaging daarin is: we hebben een geld-issue, maar ook een capaciteits-issue.” Daarbij komt de beschikbaarheid van materialen ook om de hoek. Chantal hierover: “Niet alles is altijd beschikbaar. Die spanning is in de markt heel duidelijk merkbaar.”

 

Bron: Consolidated, Foto: Consolidated