Een goed dak boven het hoofd wil iedereen. Maar op dakonderhoud in hun huis zitten mensen dan weer minder te wachten. Hoe zorg je als woningcorporatie dat het woongenot van nu, het woongenot voor straks niet in de weg zit? Bart Westerhof, Manager Service en Onderhoud bij Consolidated, vertelt wat wij doen om de huurderstevredenheid te behouden en verbeteren.
Als Consolidated een dak onderhoudt, willen we dat alle betrokken partijen daar blij mee zijn en er met een goed gevoel op terugkijken. Zowel de bewoners als de woningcorporatie zelf. Ook voor onze servicemonteurs werkt dat wel zo fijn. Zij hebben vaak ‘eigen’ wijken en zien dus regelmatig dezelfde bewoners en daken. De huurderstevredenheid die voor woningcorporaties zo belangrijk is, is dat dus ook voor ons. Daar is onze workflow helemaal op ingericht.
Een afspraak is voor huurders zo gemaakt
Dat begint al in de basis. Woningcorporaties die met Consolidated werken, hoeven niet als contactpersoon op te treden bij het melden van lekkages. Huurders kunnen dit direct bij Consolidated melden. Zo is er na één contactmoment al een afspraak gemaakt om het dak te herstellen, zoveel mogelijk op een dag en tijd die de huurder schikt. Dat werkt zoveel sneller en voorkomt communicatie-misverstanden.
Inzicht in wat er gaat gebeuren
Ook in de rest van het traject blijft de communicatie belangrijk. Het is voor de huurder immers belangrijk dat die weet wat er wanneer gaat gebeuren. Dat de lekkagemelding is aangekomen, in behandeling wordt genomen en dat er gewerkt wordt aan een oplossing. Vanaf de eerste melding totdat we de deur uit lopen, nemen we huurders mee in het proces.
Updates via track & trace-module
Zodra we een afspraak hebben ingepland, krijgt de bewoner hier een bevestiging van via onze track & trace-module. Ook krijgt de huurder nog een herinnering 24 uur voor de afspraak. Achteraf informeren we nog eens wat er precies gebeurd is op het dak en wat er eventueel nog moet gebeuren. Woningcorporaties kunnen dit alles trouwens ook inzien via onze dakmanagementtool Dakota.
Goede voorbereiding scheelt een extra bezoek
Maar voor het tot het daadwerkelijke bezoek komt, vragen we eerst goed uit waar de lekkage zit. Zodat we vooraf een inschatting kunnen maken van de oorzaak. En weten hoe we de lekkage kunnen bereiken en verhelpen. Om daar antwoord op te geven, hoeven huurders echt geen technische kennis te hebben. Goed doorvragen in combinatie met onze kennis van de verschillende wijken en daken is voor ons genoeg. Daarmee kunnen we al tijdens de voorbereiding de benodigde materialen bepalen, om in de woning zo snel mogelijk de lekkage te verhelpen. Op die manier voorkomen we ook zoveel mogelijk dat we een tweede keer langs moeten komen. Dat is voor iedereen wel zo fijn.
We nemen de tijd voor bewoners
Tijdens het bezoek stelt de monteur zich vriendelijk voor en kan de huurder uitleggen waar en onder welke omstandigheden de lekkage zich voordoet. Om de voorkennis uit het eerdere contact nog verder aan te vullen. De monteur legt de werkzaamheden vast met foto’s, zowel de voor- als na-situatie. Dit ziet de bewoner uiteindelijk terug in het lekkageverslag dat per sms wordt gestuurd.
Check: was je tevreden?
Dan is de hamvraag: was dit genoeg om huurders met een goed gevoel de deur te laten sluiten achter onze monteurs? Om dat zeker te weten, krijgen zij na ons bezoek via sms de vraag of zij willen meewerken aan een kort klanttevredenheidsonderzoek. Het geeft ons bruikbare inzichten én geeft woningcorporaties inzage in de tevredenheid van huurders.
Bron: Consolidated, Foto: Consolidated
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.