Corporaties willen sociaal blijven investeren

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Een zestal woningcorporaties heeft de handen ineengeslagen en bieden tegenwicht aan de plannen van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) die hij heeft verwoord in zijn wetsvoorstel Herziening Woningwet. De minister heeft dit wetsvoorstel inmiddels in de vorm van een novelle aangeboden ter behandeling in de Eerste en Tweede kamer.

Eén van de punten uit minister Bloks’ novelle is geënt op de kerntaak van de woningcorporatie, die in het wetsvoorstel ingericht is op het gebied van de stenen: verhuren en beheren van sociale huurwoningen. De sociale taken van de woningcorporatie horen hier volgens het wetsvoorstel niet of nauwelijks bij.

Sociaal-maatschappelijk
De zes woningcorporaties willen door middel van hun tegengeluid aantonen dat die sociale taken juist nu van essentieel belang zijn voor de sociale kwaliteit van wijken, buurten en dorpen. Zij schreven een manifest waarin de waarde van hun sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid onderstreept en aangetoond wordt.

Op de speciaal hiervoor ontwikkelde website (www.sociaalblijveninvesteren.nl) hebben zij het manifest gepubliceerd en deze met verschillende cases onderbouwd. Ook worden op de website steunbetuigingen gepubliceerd van mensen die het met de visie als omschreven in het manifest helemaal eens zijn. De hoeveelheid steunbetuigers groeit dagelijks.

Onlosmakelijk verbonden
Bestuurder Ger Peeters, Wonen Limburg: “Natuurlijk is de kerntaak van de woningcorporatie gebaseerd op het verhuren van fatsoenlijke en betaalbare woningen aan de lagere inkomensgroepen, en bieden wij ongestoord woongenot aan onze huurders. De bijdrage die wij daarnaast, samen met onze partners, leveren aan de sociale kwaliteit in de wijk of buurt is daar onlosmakelijk aan verbonden. Doen we dat niet, dan zetten wij onze huurder in ons beleid niet centraal. Dat is geen optie.”

Een flink aantal corporaties bekommert zich om de bewoners en om de kinderen van die bewoners. Ze weten dat stenen niet genoeg zijn om kwetsbare bewoners en hun kinderen in het leven vooruit te helpen en de buurt veilig, schoon en leefbaar te houden. Gelegitimeerd door het gemeentebestuur zijn corporaties actief om bewoners te ondersteunen. En dat willen zij zo houden.

Actief deelnemende corporaties in dit offensief zijn Wonen Limburg, Havensteder, Trudo, Volkshuisvesting Arnhem, WonenBreburg, Casade. Daarnaast komt er vanuit gemeentes, huurders, zorgpartijen en collega-corporaties uit het hele land steun binnen via de website.

Bron: Wonen Limburg