Corporaties hebben baat bij goede vastgoeddata

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Vastgoed ontwikkelen en beheren wordt steeds complexer. “Om ons werk goed te kunnen doen, moeten we veel meer data over het vastgoed vastleggen,” zegt Ton Monasso, manager afdeling Datastandaarden bij Aedes, die voorstander is van een netwerk van verbonden databronnen. “We herkennen ons dan ook voor een belangrijk deel in de visie van Ketenstandaard op een digitaal bouwwerkdossier, en we pleiten voor een brede verantwoordelijkheid van goed databeheer in de keten.”  

Roadmap voor standaarden
Aedes ontwikkelde in de afgelopen jaren een roadmap voor standaarden in de corporatiesector. Drie van de vijf standaarden waarvan we de komende jaren gebruik in de corporatiesector als vanzelfsprekend zien, betreffen vastgoed. Zo is de DICO-woco-standaard specifiek bedoeld ter ondersteuning van de samenwerking met onderhoudsbedrijven. De ILS-woco-standaard specificeert welke data corporaties willen ontvangen over hun vastgoed. Het beheren van alle data gebeurt met VERA, een standaard die zoveel mogelijk moet aansluiten op andere standaarden in andere sectoren.

Meer vastgoedinformatie nodig
“Een jaren-vijftigwoning was niet zo ingewikkeld,” zegt Monasso, “een aantal ongeïsoleerde muren, enkel glas en een aantal basale installaties. Dan heb je niet zo veel vastgoedinformatie nodig. Nu bouwen we veel complexere woningen die aan allerlei eisen moeten voldoen. Onderhoud aan een warmtepompinstallatie is complex, of denk aan data over zonnepanelen die aan het net terugleveren, en eisen voor circulariteit van gebruikte bouwmaterialen. We willen over veertig jaar nog kunnen achterhalen welk isolatiemateriaal achter een bepaalde muur zit. Kortom, om ons werk goed te kunnen doen, moeten we tegenwoordig veel meer data vastleggen. Daarom is een goed werkend ecosysteem van data zo belangrijk.”

Data nodig voor maatschappelijke opgaven
De corporatiesector staat voor grote uitdagingen. “We willen 300.000 woningen neerzetten in minder dan tien jaar tijd. In een periode waarin vergunningaanvragen een lange doorlooptijd hebben, waar er bouwbeperkingen zijn als gevolg van stikstofproblematiek en waar grond schaars is. Ook menskracht is schaars en dus duur, net als bouwmaterialen. En naast het bouwen van nieuwe woningen,  investeren we flinkin het verduurzamen van bestaande woningen. De kosten en complexiteit stijgen, maar we willen de huren betaalbaar houden. Het klinkt als een bijna onmogelijke opgave. Een van de oplossingen is om betere data te hebben waarop je processen en beslissingen kunt baseren.”  

Digitaal bouwwerkdossier
“Een goede informatiepositie over relevante kenmerken van een gebouw biedt allerlei voordelen. Dat staat helder in de visie van Ketenstandaard, zoals beschreven in de whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier. Die informatiepositie is noodzakelijk om ons werk goed te kunnen doen. Om voldoende woningen te kunnen bouwen, om huurders in goed onderhouden woningen te laten wonen. Het is een maatschappelijke noodzaak om data goed te laten stromen. We zijn ons bewust dat we nu moeten nadenken over data die we over 50 jaar nodig hebben. Hoe kom je over 30 jaar nog bij details van gegevens die nu aangemaakt worden? Daarvoor hebben we andere partijen in de keten nodig. Fabrikanten zijn bijvoorbeeld de logische partij om productinformatie gedurende de levensloop van een bouwwerk beschikbaar te houden, ook als die fabrikant failliet gaat. En installateurs om de warmtepompinstellingen te registreren. De vastgoedeigenaar kan niet verantwoordelijk zijn voor het beheer van alle gegevens, maar de vastgoedeigenaar moet wel laagdrempelig over de relevante  informatie kunnen beschikken.”

Traceerbaar bouwen
“Bij producten krijg je allerlei data over certificeringen van bouwmateriaal. Het gaat echt te ver om als eigenaar dat soort data te moeten beheren, maar we willen wel een digitaal stelsel dat toegang geeft tot die data op het moment dat we ze nodig hebben. Stel dat een bepaald materiaal over twintig jaar kankerverwekkend blijkt te zijn, dan is het nodig om te kunnen achterhalen in welke gebouwen dat materiaal is verwerkt en waar het precies zit. Een fabrikant beheert idealiter alle data over de materialen, als eigenaar hoeven wij daar niet  bij voorbaat al over te beschikken. Leveranciers hebben de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat materialen traceerbaar zijn. Als vastgoedeigenaar willen en moeten we de relevante informatie kunnen verbinden in een netwerk van verbonden databronnen.”

Regie op standaarden
“De whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft een sterk verhaal over standaarden.  De versnelling van de transitie naar digitaal samenwerken in de sector vraagt om meer regie op het gebruik van standaarden. Om samenwerking rond het afstemmen van al die standaarden op elkaar. Het gaat er niet zozeer om meer standaarden te maken, we moeten dat wat er is vooral beter gaan gebruiken. digiGO is een logische partij om zowel op de inhoud als op governance regie te voeren. Zo’n netwerk komt er niet vanzelf. Het vraagt om heldere besluiten, een toekomstbestendige architectuur en een duidelijke rolverdeling. Ik vind dat we nóg strakker kunnen uitspreken wie wat gaat regelen.”

De praktijk betrekken
“Ook moeten we het gebruik van standaarden stimuleren en de praktijk betrekken. Dat doet Ketenstandaard goed. Er ontstaat samenhang tussen standaarden doordat gebruikers zeggen ‘hé, wacht eens even, als ik dit zo doe, dan loop ik hier weer tegenaan’. Dit soort feedback uit de praktijk hebben we nodig. Dus niet alleen maar sleutelen aan de inhoud van de standaarden, maar de feedback uit de praktijk goed organiseren en verwerken. De ontwikkeling van DICO-woco vind ik een mooi voorbeeld. Daarvoor organiseren we bijeenkomsten zodat gebruikers kunnen aangeven waar ze in de praktijk tegenaan lopen. Als alles wat daar naar voren komt, ook bij Ketenstandaard terechtkomt, dan kunnen dingen versneld verbeteren. Er is al veel tot stand gekomen en ik heb er vertrouwen in dat het goed komt met dat netwerk van verbonden databronnen. Maar alleen als we de energie die er nu is omzetten in heldere keuzes en daadkracht.”

Download de whitepaper Digitaal Bouwwerkdossier

Bron: Ketenstandaard, Foto: Sjoerd van der Hucht