CorporatiePlein 2016: Innovatie in de Bedrijfsvoering

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Donderdag 22 september vindt de zesde editie van CorporatiePlein plaats in Expo Houten. In het jaar dat de vakbeurs voor woningcorporaties in het teken staat van Innovatie in de bedrijfsvoering, komt ook minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok een kijkje nemen. Komt u met uw drone, dan kunt u deze gratis landen voor de deur. En kam uw haren want u kunt tijdens uw bezoek aan CorporatiePlein maar zo in 3D worden gefotografeerd!

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie juni 2016

Aanmelden voor CorporatiePlein 2016 kan via deze link.

Alle gekheid op een stickje: vraag woningcorporaties wat er aan IT-projecten op de agenda staat en een keur aan uitdagingen passeert de revue. Of het nu gaat om digitaliseren van corporatieprocessen, inrichten van portalen en apps, ketenintegratie, BIM, managementinformatie, security of de implementatie van de woningwet: niets blijft bij het oude. ‘’We zitten als sector al een paar jaar in transitie waarbij de noodzaak om business & IT beter op elkaar af te stemmen steeds beter wordt onderkend’’, zeggen Paul Tuinte en Martin Barendregt, organisatoren van de vakbeurs voor woningcorporaties. ‘’Als gevolg van veranderingen in wet- en regelgeving, reorganisaties, digitalisering en innovatie zullen corporatieprocessen opnieuw uitgevonden worden.’’

Innovatie
‘’Deze zesde editie hebben we CorporatiePlein daarom een thema meegegeven: innovatie in de bedrijfsvoering. We zien in onze dagelijkse praktijk dat de genoemde dynamiek in de sector de geijkte corporatieprocessen flink ontwrichten. Enerzijds delen we kennis waar corporaties direct wat aan hebben. Denk aan de mogelijkheden die digitalisering voor vrijwel alle corporatieprocessen kan bieden. De beursvloer is rijkelijk gevuld met exposanten die advies, diensten en oplossingen aanbieden op dit gebied. Anderzijds laten we bezoekers kennismaken met innovatieve ontwikkelingen die de corporatiesector vroeg of laat gaan raken, zoals virtual reality, augmented reality, Internet of Things, inzet van drones voor dakinspecties, 3D-printing en meer.’’

Virtual reality en 3D printing
Om bezoekers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met ontwikkelingen als virtual reality en 3D-printing, hebben Paul en Martin iets leuks bedacht. ‘’Voor iedere bezoeker ligt er een VR-bril klaar. Daarmee kun je thuis experimenteren met virtual reality. Download alvast de app Cardboard Camera in Google Play of de App Store, maak een leuk 360 graden filmpje op CorporatiePlein en kijk die ’s avonds direct terug met je eigen VR-bril. Leuk om te herbeleven en de ervaring te delen.”

“Daarnaast zijn we erin geslaagd een heuse 3D-fotocabine naar CorporatiePlein te halen. Gedurende de dag maken bezoekers kans zich in 3D te laten fotograferen, waarna er een unieke 3D 'mini-you' beeldje van wordt geprint. Op deze manier kunnen corporatieprofessionals kennismaken met technieken die de corporatiesector ongetwijfeld gaan roeren. In het theaterprogramma uiteraard ook aandacht voor deze nieuwe ontwikkelingen.”

Kwaliteit
Een terugkerend thema – al dan niet benoemd – is kostenbesparing en efficiency. Veel corporaties zagen in de verhuurderheffing hèt moment om de kosten voor bedrijfsvoering te verlagen en organisatieveranderingen door te voeren. ‘’Prima natuurlijk, wanneer de ruimte er is om te besparen en werkzaamheden efficiënter uit te voeren. Toch doen corporaties er goed aan niet louter de focus op efficiency te hebben. Dat leidt niet per definitie tot een hogere kwaliteit. Belangrijk is om de klant – voor wie je het uiteindelijk allemaal doet – niet uit het oog te verliezen. Het zou zo maar kunnen dat focus op kwaliteit uiteindelijk leidt tot meer efficiency.’’

Eenvoudige bedrijfsvoering
“Opvallend is ook de drang van woningcorporaties naar vereenvoudiging en standaardisering van de bedrijfsvoering. Dat gaat veelal gepaard met de vermindering van het aantal fte, het schrappen van managementlagen en het vergroten van de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers. Het leidt er ook toe dat kennis van ‘de business’ beter wordt benut. De ‘werkvloer’ is steeds vaker opdrachtgever voor IT. Een goede ontwikkeling.”

Bestuurlijke aandacht
Wat Paul en Martin ook een goede ontwikkeling noemen, is de bestuurlijke aandacht voor innovatie in de bedrijfsvoering. Dat de roerige recente historie en maatregelen als de verhuurderheffing en verscherpte wet- en regelgeving daarvoor mede verantwoordelijk is, nemen ze op de koop toe. Ook dit jaar hebben zich alweer diverse bestuurders aangemeld voor een bezoek aan CorporatiePlein. Martin: ‘’Het toont de betrokkenheid die bestuurders hebben met bedrijfsvoering en innovatie. Wij juichen dat natuurlijk toe.’’ 

Gevarieerde beursvloer
CorporatiePlein biedt dit jaar een compleet aanbod van leveranciers en adviseurs die woningcorporaties kunnen helpen met het benutten van innovatiekansen in de bedrijfsvoering. Ruim zestig exposanten presenteren zich met informatie, demo’s van producten en diensten en kennissessies. Houd de website in de gaten voor de meest actuele informatie, zoals tijdstippen van kennissessies en aansprekende onderwerpen. Plan op deze manier je bezoek aan CorporatiePlein zo slim mogelijk en haal maximaal rendement uit deze kennisdag.

Programma
Naast interessante kennissessies op een divers aantal stands, kunnen bezoekers ook gratis deelnemen aan het beursprogramma in de twee theaters. Bekijk het actuele programma op www.corporatieplein.nl.

Bezoektip doelgroep:
Algemeen
Menno Ouweneel, business developer bij Connectar neemt zijn theatergasten mee in de wereld van augmented reality, virtual reality en 3D-printing. Wat is AR en VR en wat kun je ermee? Wanneer rolt de eerste sociale huurwoning uit de 3D-printer? Gaan VR, AR en 3D-printen het verschil maken voor de woningcorporatie van de toekomst? Laat u meenemen in de wereld van de toekomst, of is deze al realiteit?

Bezoektip doelgroep:
Management, Onderhoud, Financiën, ICT
Hoe digitaliseer je het niet planmatig onderhoudsproces? Hoe zorg je ervoor dat vaklieden van je eigen dienst net zo marktconform werken als je aannemers? Paul Thuis, manager ICA bij Woonstede Ede presenteert zijn bevindingen en maakt u deelgenoot van zijn ervaringen.

Bezoektip doelgroep:
Management, Onderhoud, Financiën
Wat kan BIM voor uw corporatie betekenen? Laat u meenemen in de ervaringen van Bo-Ex uit Utrecht. Tijdens de voorbereiding van een renovatie al eenvoudig kunnen zien wat de kosten voor beheer en onderhoud zijn gedurende de levensduur van een pand? Dat kan! Bo-Ex is gestart met virtueel renoveren en precisieonderhoud en vertelt daar graag meer over. Praat aansluitend verder tijdens het inloopspreekuur, waar nog meer ervaringsdeskundigen voor u klaarstaan om u te informeren over BIM. 

Bezoektip doelgroep:
Management, Communicatie, Wonen, ICT
Is het klantportaal een tijdelijke tussenstap in de communicatie met uw digitale huurder? Ed Ligthart van Nyna Communicatie is moderator van een paneldiscussie waarin corporaties hun visie op dit vraagstuk met elkaar delen. Wordt het een klantportaal of toch een app op de smartphone? Luister en discussieer mee.

Bezoektip doelgroep:
Management, Communicatie, Wonen
Gemeenten zijn veel digitaler dan corporaties. Wat kunnen corporaties ervan leren? Gemeente Molenwaard is de eerste digitale gemeente van Nederland. Laurianne Kwakernaat, hoofd afdeling Klant Contact en Jan Meijssen, informatieadviseur bij gemeente Molenwaard nemen u mee in een staaltje succesvolle verbinding van business en IT. Een gemeente zonder gemeentehuis, kan dat? Laurinanne en Jan leveren het bewijs!

Bezoektip doelgroep:
Directie, Management, Financie?n
Erik Jan van Kempen, directeur Woningmarkt van het Ministerie van BZK, verzorgt een kennissessie over de resultaten van de SBR-pilot en de verplichte aanlevering van dPi en dVi via SBR. Wat staat u in 2017 en 2018 te wachten? Kom luisteren en praat aansluitend verder tijdens het inloopspreekuur ‘SBR’ en ontmoet de experts van BZK, CorpoData en de SBR pilotcorporaties. 

Bezoektip doelgroep:
Directie, Management, Financie?n
Kees van Nieuwamerongen, directeur ILT/Autoriteit woningcorporaties van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, verzorgt een kennissessie over DAEB en niet-DAEB. Aansluitend kan over dit onderwerp worden doorgepraat tijdens het inloopspreekuur DAEB/niet-DAEB. 

Bezoektip doelgroep:
Management, ICT, Financiën
De jaarlijkse CORA en VERA update: Hoe staat het met CORA en VERA? In een update van dertig minuten wordt u volledig bijgepraat. 

Bron: CorporatieGids Magazine