We hebben een kwartet! Na publicatie van de Nationale Woon- en Bouwagenda (in februari 2022) heeft minister de Jonge (maar natuurlijk vooral zijn ambtenaren) in rap tempo vier inhoudelijke programma’s gepubliceerd: het programma ‘Woningbouw’ (verschenen in maart 2022), het programma ‘Betaalbaar Wonen’ en het programma een ‘Een Thuis voor iedereen’ (beiden gepubliceerd in mei 2022). Op 1 juni zag het programma ‘Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving’ het licht. We hebben er nog twee tegoed: de programma’s ‘Leefbaarheid en veiligheid’ en ‘Wonen en ouderen’ worden nog voor de zomer verwacht. Het begint een beetje op een schriftelijke variant van bingewatching voor volkshuisvesters te lijken. Complimenten voor de publicatiesnelheid, de inhoudelijke breedte en de kwaliteit van die beleidsprogramma’s.
De laatste loot aan de stam, over verduurzaming, kreeg vooral veel aandacht vanwege het tegen 2030 ‘uitfaseren’ van alle woningen met een E-, F- of G-label. Voor corporatiewoningen was dat niet nieuw. Het was al onderdeel van de afspraken over een eerdere verlaging van de verhuurderheffing met 500 miljoen euro. De minister heeft toen met woningcorporaties afgesproken dat zij vanaf 2028 deze slecht geïsoleerde woningen ‘uitfaseren’, exclusief gemeente- en Rijksmonumenten en voor sloop aangemerkte woningen. Dat ‘uitfaseren’ wordt nu ook wettelijk vastgelegd en geldt ook voor particuliere huurwoningen.
Maar wordt er nu precies ‘uitgefaseerd’? De slechte labels of de woningen met die labels. Als je de krantenkoppen leest, het laatste. “Huisbaas mag slecht geïsoleerde woning straks niet meer verhuren” kopte het AD op 2 juni. Het beleidsprogramma legt gelukkig vooral de nadruk op het eerste met een hele gereedschapskist aan (subsidie)instrumenten. Maar ik ben er niet helemaal gerust op. Ik word wat nerveus van die term ‘uitfaseren’. Het is een soort ‘code oranje’ woord. Regen en storm in aantocht. Enigszins vergelijkbaar met het woord ‘participatie-samenleving’, dat in 2013 door lezers van Onze Taal werd verkozen tot het (vaagste) Woord van Jaar.
Wat zeker niet kan wachten op ‘uitfasering’ is het aanpakken van de hoge energielasten waar honderdduizenden huishoudens nu onder gebukt gaan. Energielasten die deels veroorzaakt worden door die woningen met slechte labels. Misschien moeten we daar juist gaan ‘opfaseren’: in 2023 betaalt de verhuurder 20 procent van de energielasten, in 2024 40 procent, in 2025 60 procent, in 2026 80 procent en in 2027 100 procent.
In ieder geval moeten we voorkomen dat het aantal betaalbare woningen vermindert door de verduurzaming. Bijvoorbeeld als verhuurders bochtjes gaan afsnijden door woningen onnodig op de slooplijst te zetten of in de verkoopvijver te gooien. We hebben elke betaalbare vierkante meter woonruimte hard nodig.
Gerard van Bortel is universitair docent housing management aan de TU Delft, lid van de raad van commissarissen van woningcorporaties Rochdale in Amsterdam en Het Grootslag in Wervershoof op voordracht van de huurdersorganisaties, en lid van het landelijk bestuur van de Woonbond.
Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: CorporatieMedia
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.