Column: Jerry

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

“Geachte mevr. Laglas, een beetje brutaal maar ook een noodkreet. Heeft u nog ergens een 1 à 2 kamerwoninkje over voor me? Ik ben bijna twee jaar dakloos, maar werk wel dus kan huur betalen. Graag hoor ik wat van u. Alvast bedankt voor alles. Jerry*.”

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie juni 2016

Een eenvoudig briefje, handgeschreven op lijntjespapier, afgegeven bij de Ymere receptie. Het raakt me vol in het hart. Jerry heeft door dat het systeem voor hem niet werkt en zoekt een weg om dat te doorbreken. Hij neemt zelf initiatief. Dat raakt me. Maar het raakt me vooral dat het in al zijn eenvoud blootlegt hoe belangrijk een woning, een thuis voor iedereen is. En hoe moeilijk het is voor mensen als Jerry om daaraan te komen.

Ik kan Jerry niet aan zijn felbegeerde woninkje helpen, hoe graag ik het ook wil. Er staan in de Amsterdamse regio nog duizenden wachtenden vòòr hem in de rij van woningzoekenden - een rij waarvan hij waarschijnlijk niet eens weet dat die bestaat. Maar ook al zou hij wel in die rij staan, dan duurt het jaren voordat hij aan de beurt komt. Veel te lang. Zeker als je geen dak boven je hoofd hebt. Het systeem zit vast en er zijn geen gemakkelijke oplossingen. De schoen wringt juist voor mensen met weinig geld die nog geen woning hebben, de ‘outsiders’ zoals Jerry. 

De metropoolregio Amsterdam werkt als een magneet. Niet alleen mensen met weinig geld willen er graag wonen, ook mensen met veel geld. En dat is maar goed ook. Zij horen er ook bij en zorgen ervoor dat het fijn wonen is in stad en buurt. Maar wat we niet mogen laten gebeuren is dat er in steden als Amsterdam en Haarlem alleen nog maar een plek is als je veel geld hebt. Dat mensen met weinig geld op een kluitje worden gedreven aan de rand. Helaas is dat wel wat we in veel metropolen zien gebeuren. Kijk naar Londen en Parijs. Tegendruk bieden aan die beweging zien wij als dé urgente maatschappelijke opgave van onze tijd in onze regio. Voor ons, Ymere, vormt deze opgave dan ook de spil van onze nieuwe ondernemingsstrategie waarmee we in 2016 aan de slag zijn gegaan. 

Voor Jerry heb ik helaas niet veel meer kunnen doen dan hem advies geven over de wegen die hem mogelijk verder kunnen helpen. Intussen hoop ik stilletjes op een eenvoudig handgeschreven briefje op lijntjespapier dat me vertelt dat hij zijn woninkje gevonden heeft. 

Karin Laglas is voorzitter directieraad Ymere

*De gebruikte naam is om privacyredenen gefingeerd.

Bron: CorporatieGids Magazine