Bewoners van 46 huurwoningen moeten halsoverkop verhuizen omdat hun woningen te gevaarlijk zijn. Dit nieuws, met als kop "Bewoners 46 huurwoningen moeten er met spoed uit omdat huis te gevaarlijk is: ‘Ik sta helemaal te trillen’" (AD, 16 februari), plaatste onze corporatie in het oog van de storm, zelfs op het NOS Journaal.
Ik had oorspronkelijk een ander onderwerp bedacht voor deze column. Dit incident overviel ons. Een extern onderzoek, uitgevoerd nadat onze technici de constructie niet langer vertrouwden, resulteert in de spoedige sloop van de woningen en de noodzaak voor 40 bewoners om binnen 3 maanden te vertrekken.
Terwijl we een crisisteam samenstellen om de herhuisvesting voor te bereiden, worden er legitieme vragen gesteld over ons gebrek aan voorkennis, de mogelijkheid van vergelijkbare problemen elders en de veiligheid van onze huurders in het algemeen.
We bereiden ons voor op een bewonersbijeenkomst. De woningen hebben op papier nog een levensduur van vijf tot tien jaar. Bewoners weten dat wij onderzoek doen naar de funderingen en de constructie van de woningen. Wij vermoeden dat de uitkomst niet verrassend zal zijn, maar wel de korte termijn waarop ze hun woningen moeten verlaten. Veel bewoners hebben een sterke emotionele band met hun buurt, wat het nieuws des te zwaarder maakt. We realiseren ons dat we een gemeenschap ontbinden en dat terugkeren naar nieuwbouw jaren zal duren en anders zal zijn.
Wij bereiden de herhuisvesting voor, geschikte woningen worden uit de verhuur gehaald. We starten met stofferen van woningen. In allerijl wordt er een Sociaal Plan aangepast want waar huurders bij sloop normaal gesproken achttien maanden hebben om te wennen aan het idee, om een nieuwe woning te vinden en om te verhuizen, moet het nu allemaal in drie maanden gebeuren.
Ondertussen staan we de pers te woord, weerleggen wij het verhaal dat er mensen door de vloer zijn gezakt, spreken wij met de gemeente, de huurdersorganisatie en beantwoorden wij vragen van gemeenteraadsleden. We krijgen een belletje dat Hart van Nederland door de straat loopt en bij bewoners aanbelt, ongetwijfeld in de hoop op een sappige quote. Ik hoor een huurder op tv zeggen dat het niet kan, zijn vertrouwde leven in korte tijd opbreken. Hij heeft al drie maanden nodig om z’n laatjes leeg te maken en op te ruimen. En toch moet het…
Hoewel we geen schuldigen zoeken, zijn we vastbesloten om te leren van deze ervaring en het in de toekomst beter te doen. Elk complex wordt eens per drie jaar geïnspecteerd in het stramien van onze conditiemetingen. Wat hebben wij gemist? We wisten dat de woningen oud waren maar niet dat er acute problemen speelden. We kwamen achter de problemen door een oplettende mutatieopzichter die de vloer liet openmaken in een lege woning, maar wat als hij het ook niet gezien had? Omwonenden eisen informatie en we beloven hen op de hoogte te houden terwijl we prioriteit geven aan de herhuisvesting van onze huurders.
Dit incident werpt serieuze vragen op over onze inspectieprocedures en de bredere problematiek van woningveiligheid. Het FD kopt op dezelfde dag waarop wij in het nieuws komen met de versnelde sloop van 46 woningen, “Wegzakkende woningen dreigen een onoplosbaar probleem te worden.”
We bevinden ons momenteel in een onzekere periode, maar kijken uit naar reflectie en evaluatie. Wat kunnen we hiervan leren en hoe kunnen we het beter doen?
Monique Brewster is directeur-bestuurder Woonforte.
Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: CorporatieMedia
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.