Column: Hoe duurzaamheid ons nekt

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Duurzaamheid is een problematisch begrip. Enerzijds omdat veel mensen niets met duurzaam hebben en anderzijds door de duurzaamheidsparadox. Die paradox wordt gecreëerd door het feit dat ‘iets’ duurzaams doen, in de ogen van ‘de groenen’, nooit verkeerd kan zijn. Niets is minder waar.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie maart 2016

Vanuit het perspectief van de energietransitie op de lange termijn, zijn de kleine stappen die we nu zetten funest. Buiten de Randstad kom je ze bijvoorbeeld al tegen; corporaties die de afgelopen jaren, met financiële impulsen van overheden, veel hebben geïnvesteerd in labelverbeteringen en daarom niet van plan zijn de eerstkomende jaren nog iets te doen. Zij zijn een voorbeeld voor de problemen die we gaan tegenkomen als we de doelen van 2050 willen halen. De gebouwde omgeving is namelijk een langzaam transformerende massa met zo’n 4,5 miljoen beslissers (particulieren, instituties en bedrijven). Besluiten ze de kleine stap te nemen, dan creëert die een lock-in voor de 2050-doelen.

Duurzaamheid is ook vervelend. Het grootste deel van de bevolking en vele corporatiebeslissers hebben er weinig mee. Sectorafspraken worden beschouwd als een molensteen. En terecht! De sector heeft verzuimd om door te denken welke benefits er eigenlijk uit die verduurzamingsopgave zijn te halen. Men heeft verzuimd om bij de overheid condities te claimen die nodig zijn om duurzaamheid niet als doel te zien maar als een middel. Er is alleen maar gedacht in termen van kostenbeheersing. Wanneer u energiebesparing beschouwt als een middel, dan maakt u andere keuzes. Er liggen immers grote investeringsopgaven te wachten rondom leefbaarheid, betaalbaarheid, gezonde binnenmilieus, kwaliteit van de voorraad
en mogelijkheden van zorg aan huis. De zogenaamde ‘Nul op de Meter’-aanpak is om die reden bedacht als een additionele toevoeging op bestaande renovatieplannen met lage energieambities en een beperkte impact op het comfort en de uiterlijke kwaliteit van de woningen.

Het was u waarschijnlijk ontgaan dat de meerkosten voor die stap ruimschoots worden vergoed door de additionele geldstroom van de Energie Prestatie Vergoeding. En is dat nog niet genoeg, dan zijn er nog twee positieve ontwikkelingen. De ene betreft een ongekende dynamiek in de bouw die ervoor gaat zorgen dat u en uw huurders betere spullen krijgen voor aanzienlijk minder geld. Daarnaast kan er in Den Haag geruild worden. Grote stappen zijn namelijk alleen te zetten in de noemer van het sommetje ‘duurzame energie / totale hoeveelheid energie * 100% = % duurzame energie’. Minster Kamp stopt miljarden in de teller van deze breuk. U hebt forse invloed op de noemer. Gebruik dat gegeven om eens echte afspraken te maken met minister Blok.

Jan Willem van de Groep is founder van ARXlabs, Factor Zero en Challenge the Future en bedenker en initiator van de Stroomversnelling.

Bron: CorporatieGids Magazine