CNS over de mogelijkheden van haar datawarehouse en passend toewijzen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De wetgeving voor Passend Toewijzen is per 1 januari 2016 ingegaan en houdt kort gezegd in dat 95% van de verhuringen onder de huurtoeslaggrens toegewezen moet worden aan huurders waarbij de minst mogelijke huurtoeslag uitgekeerd wordt. Voor de verantwoording van passend toewijzen moeten alle corporaties gegevens over nieuwe verhuringen aanleveren. Het is dus zaak om de prestaties op het gebied van passend toewijzen door het jaar heen goed te volgen. In de basis is dit voor elke corporatie hetzelfde.

De regel om 95% passend toe te wijzen klinkt simpel, maar door specifieke regelgeving voor o.a. statushouders, studenten en AOW-gerechtigden is de precieze bepaling van het aantal passende toewijzingen toch nog ingewikkeld. De wetgeving is voor elke corporatie gelijk, dus dit onderwerp leent zich heel goed voor een standaardrapport.

Zo’n standaardrapport moet duidelijk weergeven wat de stand van zaken is met passend toewijzen. Als eerste wil iedereen weten wat het totale percentage is dat als passend kan worden aangemerkt, het percentage dat als niet passend is vastgesteld en het percentage waarvoor dit nog niet is vastgesteld. Dit laatste kan bijvoorbeeld gebeuren doordat een toewijzing via een intermediair is verlopen.

Maar alleen het huidige percentage is niet voldoende voor de verantwoording, laat staan om inzicht te krijgen in de prestaties aangaande passend toewijzen. Trendgrafieken die het verloop over de afgelopen maanden weergeven en onderverdeling van doelgroepen naar leeftijd en inkomen zijn hiervoor onontbeerlijk. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten welke woningen met een lage huur zijn toegewezen aan huurders met een hoger inkomen. Deze toewijzing wordt door de overheid als passend gezien omdat hierbij niet onnodig huurtoeslag hoeft te worden verstrekt. Maar een dergelijke verhuring is wel van invloed op het vermogen van de corporatie om goedkope woningen passend toe te wijzen aan huurders met een laag inkomen.

Schermafdruk Passend Toewijzen

Als laatste zal de rapportage over passend toewijzen ook alle individuele verhuringen met bijbehorende kenmerken moeten bevatten. Het doel van deze detaillijst is het onderbouwen, verantwoorden en auditen van de passendheid.

CNS levert zo’n standaardrapport voor passend toewijzen. In combinatie met onze andere standaardrapporten en de overige mogelijkheden die het werken met ons datawarehouse biedt, heeft u de juiste tools in huis voor de externe verantwoording en de analyse van uw bedrijfsresultaten.

Meer weten? Kijk op onze pagina over passend toewijzen of neem contact op met onze verkoopafdeling via verkoop@cns.nl of bel 088 388 0005.

Bron: CNS

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van CNS in de CorporatieGids 2016 te bekijken.