Brink: Vastgoedbeheer vereenvoudigen en verbeteren met kunstmatige intelligentie

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Misschien wel dé kerntaak van woningcorporaties is het efficiënt beheren van hun vastgoed. Iets wat – ondanks dat het al honderd jaar plaatsvindt – door technologische ontwikkelingen steeds verandert. Hoe richt je dit proces zo in dat je het vastgoed optimaal beheert? CorporatieGids.nl ging hierover in gesprek met Jeroen van de Laar van Brink.

Tijdens de beurs vertelt Brink over hoe corporaties met data, kunstmatige intelligentie en machine learning de objectiviteit van vastgoedbeheer kunnen verbeteren. Jeroen: “We hebben afgelopen jaar een nieuwe app ontwikkeld – ‘Digitale Vastgoedogen’ – die deze technieken benut. Deze app is al succesvol toegepast bij Pré Wonen. Hiermee kunnen vastgoedbeheerders nauwkeurig en snel beschikbare data van vastgoedobjecten verzamelen en verwerken tot beslisinformatie. Pré Wonen gebruikt de app bijvoorbeeld om uit openbare bronnen en objectfoto’s geautomatiseerd data te verzamelen en hoeveelheden te bepalen. Met als belangrijkste voordelen een aanzienlijke tijdsbesparing in vergelijking met handmatige inspecties, een uniforme en objectieve dataverwerking en verhoging van de datakwaliteit voor de meerjarenonderhoudsbegroting.”

Beter onderbouwde beslissingen nemen
“Wij investeren flink in geautomatiseerde datacollectie, AI en machine learning om woningcorporaties meer inzicht en grip te bieden op hun vastgoedbeheer,” licht Jeroen de visie van Brink verder toe. “Dit met de doelstelling hen te helpen beter onderbouwde beslissingen te kunnen nemen over het benodigde planmatig meerjarenonderhoud en bij te sturen op basis van energielabels, scenario’s voor verduurzaming, cash flow en andere criteria. Dit alles komt terug in Digitale Vastgoedogen, wat gebruikmaakt van geodata, beeldherkenning én slimme algoritmen om foto’s van gevels nauwkeurig, objectief en snel te vertalen naar relevante vastgoedinformatie. De app kan behalve hoeveelheden ook materialen automatisch herkennen, zoals houten, aluminium en kunststof kozijnen en bijvoorbeeld enkel en dubbel glas. Deze kenmerken voegt een inspecteur nu nog handmatig toe tijdens conditiemetingen. Naarmate de app meer data verzamelt en verwerkt, worden de resultaten daarvan steeds nauwkeuriger en waardevoller voor alle gebruikers.”

Meerwaarde bij MJOB
Tijdens de beurs laat Brink de toegevoegde waarde zien van de app voor Ibis Calculeren voor Vastgoed, het calculatieprogramma voor de meerjarenonderhoudsbegroting. Jeroen: “Dit programma is zowel binnen de eigen corporatie te implementeren als eenvoudig in de cloud te gebruiken. Brink laat ook zien wat de software en diensten van Luxs kunnen toevoegen aan Ibis Calculeren voor Vastgoed, voor het integreren, valideren en visualiseren van vastgoeddata uit alle interne en externe databronnen.”

Brink is te vinden op stand 43 op CorporatiePlein.

Aanmelden voor CorporatiePlein 2021 kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: Brink