In dit laatste artikel uit de serie over trends in corporatieland duiken we de diepte in op het gebied van inkoopsamenwerking. Eén aspect van ketensamenwerking die corporaties veel geld kan opleveren. Corporaties bouwen in Nederland gezamenlijk de meeste woningen en hebben een nog groter aandeel in de woningrenovatie. Door gezamenlijk afspraken te maken met aannemers en toeleveranciers kunnen ze flink besparen op deze kosten. En dat kan verwerkt worden in de huurprijzen en in de investeringsruimte van corporaties. Zo kunnen ze beter bijdragen aan de woningbouwopgave en krijgen huurders meer bestedingsruimte. Goed voor de Nederlandse economie.
Hoe gaat samen inkopen in zijn werk?
Inkoopsamenwerking is gebaseerd op het principe dat je samen meer voor elkaar krijgt bij leveranciers door een groter inkoopvolume en door de bundeling van inkoopexpertise. Inkoop moet je als professioneel vak zien, net als marketing en verkoop. Tegenover een goede verkoper hoor je een goede inkoper te zetten. Maar inkoop gaat verder dan alleen een goede inkoper die de beste kwaliteit voor de laagste prijs probeert te krijgen. Goed inkopen staat en valt met een duidelijk inkoopbeleid en een optimaal inkoopproces. Inkoopbeleid moet dan ook een integraal onderdeel zijn van de organisatiestrategie. Het moet niet alleen bijdragen aan de (financiële) organisatiedoelstellingen, maar moet ook de strategische kwetsbaarheid verminderen als een leverancier of levering uitvalt. De impact van een aannemer in financiële nood of van een ingenieursbureau met capaciteitsproblemen kan enorm zijn voor een woningcorporatie met bouwaspiraties.
Voorbeelden en resultaten inkoopsamenwerking
Dat inkoopsamenwerking niet beperkt blijft tot samenwerking tussen corporaties bewijst Lefier, een woningcorporatie in Noord-Nederland. Alerte en actieve bewoners van huurcomplexen hebben Lefier geholpen om de schoonmaak van publieke ruimtes goedkoper te maken. Tegelijkertijd is de kwaliteit op peil gebleven.
Inkoopbeleid gaat ook over slimmer specificeren van een behoefte. De behoefte van een woningcorporatie lijkt eenvoudig: nieuwe woningen en het beheer en onderhoud ervan. Kostenbesparing bereik je echter niet alleen door bundeling van de inkoopbehoefte, maar ook door slimmer te laten bouwen en samen te werken met aannemers en architecten. Inkoopsamenwerking tussen allerlei belanghebbenden op de woningbouwmarkt heeft onder andere geleid tot een nieuwe aanpak, namelijk conceptueel bouwen. Daarbij wordt niet gedacht vanuit een project en een woningbouwlocatie, maar vanuit concepten voor de invulling van een woonbehoefte en woonruimte. Specifieke woningbouwprojecten worden dan ontwikkeld op basis van die standaardconcepten. Conceptueel bouwen levert tot wel 25% kostenbesparing op ten opzichte van traditioneel bouwen. Ook wat betreft onderhoud van die woningen.
Als laatste voorbeeld is de vereniging van woningcorporaties Aedes zeer actief in de ondersteuning van haar leden op inkoopgebied. Ze biedt, naast specifieke inkoopvoordelen voor de bedrijfsvoering, expertise, advies en ondersteuning bij inkoopvraagstukken.
Verbetering Inkoop- en contractmanagement
Besparen met beter en slimmer inkopen begint meestal met een goed zicht op contracten, verplichtingen en met het structureren en verbeteren van inkoopspecificaties. Daarbij komen ICT en administratieve discipline om de hoek kijken. Als je contracten niet of niet goed (centraal) registreert en niet bijhoudt, ontbreekt de brede blik en kun je de contracten moeilijker toetsen. Inkoopmanagement stelt je in staat om het inkoopproces van een specifieke behoefte, of dat nu onderhoud of kantoorartikelen betreft, goed te doorlopen. Het houdt ook in dat inkoopprofessionals op de juiste momenten hun expertise en competenties kunnen inzetten. Dat kan dus betekenen dat je daarvoor een inkooporganisatie inzet die de vraag van meerdere corporaties kan bundelen. Voor al deze aspecten van inkoop geldt dat samenwerking kan lonen. Alleen al kennisdelen geeft je nieuwe inzichten, ideeën voor nieuwe hulpmiddelen en voor het beter inrichten van je inkoopproces.
Bright 'inkoop' answers
Wij kennen de uitdagingen van woningcorporaties omdat we erg actief zijn op deze markt. Voor woningcorporaties hebben we al diverse ICT-oplossingen in de vorm van webapplicaties geproduceerd. Daarnaast is ons ontwikkelplatform Appbuilder uitermate geschikt voor corporaties. Niet voor niets werkt een aantal van hen met de Appbuilder om zelf webapplicaties te kunnen bouwen. Met onze Appbuilder heb je geen kennis van code of ingewikkelde programmeertechnieken nodig om apps te bouwen. Je kunt met de Appbuilder bijvoorbeeld een inkoopkennisportal bouwen, of een applicatie die het inkoopproces op maat ondersteunt, of een bestelapplicatie. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er met de Appbuilder een webtoepassing voor bouwen. Die kun je bovendien heel eenvoudig koppelen met andere applicaties zoals het financiële systeem. Wij moedigen onze klanten aan om niet gelijk aan een duur standaardpakket of een maatwerkoplossing te denken, maar vooral zelf slimme antwoorden op ontwikkelvragen te formuleren. Uiteraard kunnen wij daarbij helpen.
Ben je nieuwsgierig geworden naar onze bright answers voor jou? Maak dan snel een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking met ons bedrijf, onze Appbuilder en onze webapplicaties voor woningcorporaties.
Bron: Bright Answers
Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Bright Answers in de CorporatieGids 2016 te bekijken.
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.