Hoe kunnen woningcorporaties software inzetten om hun vastgoed efficiënter te beheren en tegelijkertijd huurdertevredenheid te laten toenemen? Volgens Intratone zijn draadloze intercoms en digitale toegangssystemen het antwoord. In gesprek met CorporatieGids Magazine licht Sales en Marketing Director Boudewijn Damler de ontwikkelingen en trends in de sector toe, en legt uit hoe deze systemen corporaties hierbij kunnen ondersteunen.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste uitdagingen voor woningcorporaties als het gaat om de toegang van hun gebouwen?
Wanneer wij spreken met corporaties is een van de belangrijkste uitdagingen het effectief beheren van de toegang tot hun gebouwen, vooral gezien de diverse behoeften van de bewoners. Gebouwen kunnen een mix van mensen herbergen met verschillende achtergronden, leeftijden en zorgbehoeften. Het efficiënt coördineren van deze diversiteit vereist aanzienlijke tijd, middelen en inspanning van de corporaties. Daarnaast is het waarborgen van de veiligheid en het beperken van toegangsproblemen voor alle bewoners een voortdurende uitdaging.
Corporaties willen goede service en wooncomfort verlenen, hoe gaat dat samen met de toegang van het gebouw?
De algemene toegang is het eerste contactpunt voor iedereen in een woningcomplex, of het nu gaat om bezoekers, bewoners of thuiszorgmedewerkers. Onze missie is om zowel de corporatie als de bewoners te ontzorgen en een zo comfortabel mogelijke ervaring te bieden vanaf het allereerste moment.
Zo hebben wij bijvoorbeeld systemen ontwikkeld die reageren op een badge vanaf anderhalve meter afstand, waardoor de deur automatisch opent. Dit is bijzonder handig voor mensen in een scootmobiel of met zware boodschappentassen, waardoor we direct bijdragen aan het verbeteren van het wooncomfort en de toegankelijkheid van het gebouw.
Je stelt dat corporaties tegelijkertijd ontlast willen worden, kun je daar een voorbeeld van geven?
Woningcorporaties streven er vaak naar om hun belangrijkste doel te bereiken: tevreden huurders en bewoners. Om dit te realiseren, is veel inzet nodig. Het laatste wat ze willen, is te veel tijd besteden aan het onderhouden van de toegangscontrolesystemen van hun woningcomplexen. Ze hebben behoefte aan een betrouwbaar systeem dat niet voortdurend aandacht vereist. Op die manier kunnen ze meer tijd en middelen besteden aan andere aspecten die bijdragen aan tevreden bewoners.
Een landelijke trend is het personeelstekort. Hoe uit dat zich in jullie vakgebied? Waar is bijvoorbeeld minder ruimte voor bij corporaties hierdoor?
Het personeelstekort is inderdaad een trend die zich in vrijwel elke sector manifesteert, ook in de bouw- en woningsector. We zien dat veel van onze klanten op zoek zijn naar oplossingen die kunnen helpen bij dit probleem, en gelukkig kunnen wij die bieden. Een van de belangrijkste voordelen van onze systemen is dat ze vrijwel onderhoudsvrij zijn. Dit komt ten eerste doordat er geen kilometers aan kabels door een gebouw lopen, waardoor er ook minder kans is op storingen. Daarnaast kunnen onze systemen draadloos en op afstand worden beheerd, waardoor corporaties niet langer ter plaatse hoeven te zijn voor bijvoorbeeld een bewonersmutatie. Dit biedt corporaties meer efficiëntie en flexibiliteit in hun werkzaamheden, wat een waardevolle oplossing kan zijn in tijden van personeelstekort.
Jullie zijn naast Nederland ook actief in andere landen, hoe gaan ze daar om met draadloze intercoms en toegangssystemen?
Klopt, Intratone is actief in heel Europa met kantoren in Londen, Amsterdam, Düsseldorf en Nantes. In Nantes worden onze systemen ook gefabriceerd, waar we erg trots op zijn. Het feit dat onze systemen in Europa worden gemaakt, en niet in een Aziatisch land, is voor ons van groot belang.
In Frankrijk zien we dat draadloze intercoms en toegangssystemen meer gemeengoed zijn. Intratone domineert daar de markt met een marktaandeel van maar liefst 40 procent. Ook in het VK zie je dat de corporaties nu om zijn en veel voor Intratone kiezen. In België zijn we in een ruime meerderheid van de corporaties voorgeschreven. Maar in Frankrijk zijn we nog altijd het best vertegenwoordigd. Persoonlijk denk ik dat dit te maken heeft met de mindset; in Frankrijk lijkt men het gemak van onze draadloze technologie iets makkelijker te omarmen. In Nederland merken we soms nog wat scepsis, terwijl we allemaal dagelijks onze draadloze mobiele telefoons gebruiken en eigenlijk niet meer zonder kunnen, we vertrouwen de mobiele telefoon bijvoorbeeld zelfs voor de NL-alert berichten. Daarom vraag ik me af: waarom dan geen draadloos toegangscontrolesysteem?
Wat voor innovatiekansen zie je afsluitend voor de sector op dit gebied?
Innovatie in de toegangscontrolemarkt is van cruciaal belang en zal blijven evolueren. Fabrikanten zijn voortdurend bezig om systemen nog gebruiksvriendelijker en moderner te maken. Ik zie in de toekomst een trend waarbij systemen en gebouwen naadloos met elkaar samenwerken.
Doordat gebouwen steeds slimmer en verweven met tech worden, zullen bewoners niet langer behoefte hebben aan meerdere verschillende schermen en systemen in hun woning. Neem bijvoorbeeld de verwarming, zonwering, verlichting en toegangscontrole. Die zullen geïntegreerd worden in één controle-eenheid. Het voordeel voor zowel de woningcorporatie als de huurder is hier duidelijk: efficiëntere controle en beheer van de woonomgeving, meer comfort en meer gemak voor de huurders. En tevreden bewoners is waar wij uiteindelijk allemaal blij van worden.
Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Heidi Borgart
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.