Beter uit met de Cloud

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2014 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “Beter uit met de Cloud”

Veel woningcorporaties zijn bezig met portalen. De één is zich nog aan het oriënteren, de ander maakt er al volop gebruik van. In veel gevallen wordt er nagedacht over meerdere portalen voor verschillende doelgroepen en/of toepassingen. De uitdaging is om het beheersbaar en betaalbaar te houden, want voor je het weet draaien er verschillende portalen met ieder hun eigen leverancier, technologie en locatie. Denk bijvoorbeeld aan een reparatieportaal, een huurdersportaal en een projectportaal.

Als antwoord op deze problematiek heeft Aspect | ICT een concept ontwikkeld dat gebaseerd is op drie uitgangspunten, namelijk: - ‘Business first’: ICT is geen doel op zich, maar een (onmisbaar) middel om doelen te realiseren; - Houd het simpel, gebruik standaard software; - De Cloud biedt ongekende mogelijkheden.

Met behulp van SharePoint online
Voor de invulling van het concept wordt gebruik gemaakt van SharePoint online, een onderdeel van het Office 365 Cloudplatform van Microsoft. SharePoint online is uitermate geschikt om meerdere portalen in onder te brengen, is compleet standaard en zeer betaalbaar. Het wordt namelijk afgerekend op basis van abonnementen voor interne medewerkers en niet op basis van VHE’s.

Onafhankelijkheid van uw ERP-leverancier
Een ander voordeel is de onafhankelijkheid van uw ERP-leverancier. Zij bieden vaak ook portalen aan, maar op het moment dat u besluit om een ander pakket te kiezen moet u meteen alles vervangen. Dat maakt het nóg ingrijpender dan het al is en kan ervoor zorgen dat het ERP-pakket met alles wat eraan vastzit een blok aan uw been wordt wat innovatie en vernieuwing tegenhoudt.

Met extra functionaliteiten zoals op het gebied van ‘social’
Eén innovatie waar iedereen momenteel over spreekt is 'social'. Hoe mooi zou het zijn als (potentiële) huurders, dienstverleners en medewerkers op een Facebook-achtige manier met elkaar zouden kunnen chatten? Dat kan bijvoorbeeld met Yammer en die dienst wordt steeds meer in SharePoint online geïntegreerd. Ook mobiel gebruik van uw portalen is met deze technologie standaard mogelijk. Het scherm past zich aan, afhankelijk van het gebruikte apparaat. Zo zullen er nog vele innovaties volgen waar iedere abonnee over kan beschikken. Innovatie op een presenteerblaadje als het ware.

Mogelijkheden voor integratie
Natuurlijk is en blijft uw ERP-pakket de basis van de informatievoorziening. Dat betekent dat het portaal of de portalen eraan gekoppeld moeten worden. Ook daar wordt standaard technologie uit de Cloud voor gebruikt. Daarbij maakt het niet uit waar uw ERP draait; bij u op locatie, in een datacenter of bij de leverancier.

Het gebruik van standaard software uit de Cloud biedt vele voordelen voor woningcorporaties. Neem het in ieder geval mee als alternatief bij uw zoektocht naar een oplossing. En u zult zien: ook u kunt beter uit zijn met de Cloud!

Een bijdrage van Aspect | ICT

Bron: CorporatieGids2014