Best Practice bedrijfsprocessen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2014 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)oriëntatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “Best Practice bedrijfsprocessen

De bedrijfsvoering van Woningcorporaties bestaat uit een opeenstapeling van veel verschillende bedrijfsprocessen. De losse onderdelen zijn op zich niet heel complex maar, het zijn er veel en de onderlinge afhankelijkheid is zeer groot. Dit is een uitermate goede basis voor het inzetten van bewezen, branche overschrijdende Best Practices. Een belangrijke succesfactor blijft wel dat de onderliggende ERP oplossing álle corporatieprocessen op een volledig geïntegreerde wijze moet ondersteunen. De output van het ene proces moet de juiste input vormen voor het andere proces.

Wat is een Best Practice in de ERP Wereld? Een Best Practice is een proces waarvan de inrichting zich in meerdere branches als effectiever heeft bewezen dan andere inrichtingen van ditzelfde bedrijfsproces. De ontwikkeling van Best Practices wordt uitgevoerd door meerdere klanten, samen met de ERP software leverancier, gebaseerd op hun ervaringen in de praktijk. Hierbij zijn twee uitgangspunten van belang:
1. Het bedrijfsproces moet worden ondersteund zonder de inzet van maatwerk. Als blijkt dat de ERP klanten er van overtuigd zijn dat er wel maatwerk nodig is, dan moet de ERP software leverancier de programmatuur schrijven en opnemen als standaard in zijn ERP software.
2. De klanten gezamenlijk (liefst uit verschillende branches) bepalen wat de Best Practices zijn.
Zo komt het voor dat voor één bedrijfsproces verschillende Best Practices beschikbaar zijn. Dit ontstaat doordat de klanten van die ERP Software gezamenlijk constateren, o.b.v. gedeelde ervaringen, dat het desbetreffende bedrijfsproces in verschillende bedrijfstakken in meerdere varianten tot de Best Practices behoort.

Zitten er ook nadelen aan Best Practices?
De kracht van Best Practices zit in bewezen effectieve bedrijfsprocessen die als standaard oplossingen integreren met elkaar. Een proces hieruit vervangen met een Best of Breed oplossing leidt direct tot synchronisatie- en integratieproblemen, die moeten worden opgelost door meerdere partijen. Dit betekent meer organisatie en kosten voor de corporatie. Eindgebruikers zullen soms dus genoegen moeten nemen met iets minder mooie maar wel optimaal werkende processen.

Een belangrijke randvoorwaarde die moet worden ingevuld, is dat de corporatie moet kiezen voor een implementatiepartner die consultants heeft die aantoonbaar ervaring hebben met de varianten binnen de Best Practices, zodat zij de corporatie adequaat kan ondersteunen bij de keuze van de juiste Best Practice variant. De partner moet dus over veel consultants beschikken die, naast hun ERP kennis, zeer specialistisch zijn op hun vak -gebied én ervaring hebben opgedaan in een breed scala aan branches. Er zijn niet veel partners die dit bieden.

Auteur: Rembrandt de Vries is relatiemanager bij myBrand

Bron:CorporatieGids2014