'Best of Breed maakt snel inspringen op technologische ontwikkelingen mogelijk'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Vorige maand werd De Ideale Wereld aangekondigd, de Best of Breed totaaloplossing voor woningcorporaties van zes softwareleveranciers. Eén van de partijen die deel uitmaakt van deze samenwerking, isSquare DMS, dat recentelijk is overgenomen door Aareon. CorporatieGids.nl ging in gesprek met Ron Janssen, directielid bij het bedrijf uit Grathem, over wat De Ideale Wereld volgens hem inhoudt: "Door te specialiseren op het gebied van applicaties, kunnen wij snel inspringen op specifieke informatiebehoeftes van corporaties."

Snel anticiperen op de ICT-wens van corporaties is volgens Ron een must. "Wij merken dat de wensen van onze klanten sterk groeien op dit moment, en het snel reageren op technologische ontwikkelingen is daar één van. Daarnaast werken wij vanzelfsprekend samen met andere leveranciers die vanwege hun expertise ook snel kunnen schakelen op andere gebieden."

Coördinatie
Samen proberen de partijen hiermee zoveel mogelijk De Ideale Wereld te benaderen, legt Ron uit. "En dat doe je vooral door samen te werken. Dat het bundelen van kennis en capaciteit een voordeel oplevert, is algemene kennis. Moderne technologische mogelijkheden vormen daarnaast een versnellende factor in de samenwerking. Kijk bijvoorbeeld naar het principe van een ESB, in dit geval van Condor. Zij coördineren de partijen die willen aansluiten op de ESB. De partijen die willen samenwerken maken vervolgens duidelijke afspraken en worden gemonitord. Zo garanderen wij de kwaliteit in deze totaaloplossing."

Dat niet alleen, volgens Ron biedt een Best of Breed totaaloplossing corporaties ook de kans om hun autonomiteit te behouden: "Je wordt hierdoor niet afhankelijk van slechts één partij. Ze kunnen kiezen voor partners die gespecialiseerd zijn in specifieke informatiefuncties. Je kiest daardoor voor specialisten, en niet voor generalisten. Onze visie is dan ook het minimaliseren van pakketten en standaardiseren van processen binnen een Best of Breed applicatielandschap met de toepassing van een ESB."

ShareWorX
Square DMS levert in de samenwerking haar zaaksysteem ShareWorX: "De 'Documentaire Informatie Beheerfuncties' zijn binnen de Best of Breed-gedachte ons domein. De essentie van het zaakgericht werken is het bundelen van informatie met een logische samenhang. Alle documentaire informatie over een onderwerp is vanuit één applicatie op te vragen en beschikbaar. Hierdoor ben je met ShareWorX altijd verzekerd van actuele, volledige informatie met de minste handelingen; dat zijn de voordelen van zaakgericht werken."

Volgens Ron zullen huidige klanten van Square DMS die willen gebruikmaken van een ESB merken dat informatie delen vanuit gespecialiseerd bronnen makkelijker wordt. "Denk daarbij aan zaken, documenten en taken registreren vanuit externe applicaties in ShareWorX of documenten en taken ontsluiten in het KCC. Voor medewerkers en klanten smelten de back- en front-office steeds meer samen."

Gemeenschappelijk gedachtegoed
Volgens Ron werkt Square DMS al enkele jaren samen met partners uit de samenwerking, zoals Condor en Aareon: "Hierdoor is de manier waarop je wilt samenwerken bij De Ideale Wereld al voor een deel ingevuld. Het grootste voordeel hieraan is echter de kennis van elkaars bedrijf, producten en releasebeleid. Dit zorgt bijvoorbeeld voor effeciënte communicatie. Medewerkers weten elkaar te vinden, de doorlooptijd wordt korter en er kan sneller geschakeld worden."

"Daarnaast ondersteunen wij allemaal het gedachtegoed dat corporaties keuzevrijheid moeten hebben bij het kiezen van applicaties die hun informatiefuncties moeten invullen. Ze kunnen hierdoor ook voor een deel van de samenwerking kiezen. De ESB wordt hierbij als facilitator van de Best of Breed-gedachte gebruikt. Op deze manier blijven alle leveranciers 'bij hun leest', worden informatiefuncties optimaal ondersteund en profiteert de corporatie maximaal."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 2 december 2015