Bedrijfslasten woningcorporaties nader bekeken

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van de oplopende bedrijfslasten bij woningcorporaties heeft Aedes in samenwerking met BDO in 2013 een bedrijfslastenonderzoek uitgevoerd. Het gaat hierbij feitelijk om de zogenaamde overheadkosten, zonder directe lasten als onderhoud en financiering.

Oplopende bedrijfslasten bij woningcorporaties
Op basis van een zorgvuldig gekozen selectie van woningcorporaties hebben de onderzoekers cijfers geanalyseerd en hebben zij met het management van 25 corporaties verdiepingsgesprekken gevoerd, om de oorzaken van de ontwikkelingen te achterhalen. In een rapportage zijn de belangrijkste costdrivers en handvatten om bedrijfslasten te beïnvloeden uitgewerkt. Handvatten om bedrijfslasten te beïnvloeden Het bedrijfslastenonderzoek is indicatief van aard en is niet bedoeld om sluitende antwoorden te geven. Wel geeft het onderzoek corporaties inzicht in de drijvers achter de kosten en dus handvatten om bedrijfslasten te beïnvloeden. De voornaamste bevindingen zijn:

- Twee belangrijke thema’s die steeds terugkomen: de invloed van het (overheids)beleid en de mate van kostenbewustzijn bij corporaties.

- Bij de meerderheid van de geïnterviewde corporaties zijn reeds initiatieven ondernomen om bedrijfslasten terug te dringen. Deze interventies kenmerken zich echter veelal door hun ad hoc karakter in plaats van dat ze gebaseerd zijn op een integraal plan en kennis van onderliggende krachten (drijvers) achter de ontwikkeling van de bedrijfslasten.

- Doelgericht beleid ten aanzien van de kostendrijvers blijkt van cruciaal belang als onderdeel van resultaatgerichte sturing. Binnen het onderzoek hebben we de drijvers geclusterd rond de thema’s strategie en beleid, management van medewerkers, leiderschap en management van middelen die als onderliggende krachten fungeren bij het stijgen van de bedrijfslasten bij corporaties.

- De totaalindruk is dat er voor de corporaties nog een behoorlijk verbeterpotentieel is met betrekking tot het terugdringen van de bedrijfslasten. Belangrijke beïnvloedbare kosten zijn personele lasten, leefbaarheidsuitgaven, advies- en automatiseringskosten.

- Het terugdringen van deze lasten zal echter niet lukken zonder scherpe keuzes rond de drie gevonden drijvers en een coherente visie op hoe tot de gewenste verandering te komen.

Niet meegedaan aan het onderzoek en toch graag uw corporatie vergelijken? Binnenkort kunt u via onze site alsnog de gegevens van uw corporatie achterlaten. Dan verwerken wij deze in de database en rapporteren aan u hoe uw corporatie presteert. Drijvers achter bedrijfslastenontwikkeling bij woningcorporaties

Download nu al de volledige ‘Onderzoeksrapportage: Drijvers achter bedrijfslastenontwikkeling bij woningcorporatiesrijvers', de samenvatting ‘Bedrijfslasten nader bekeken’ of neem voor meer informatie contact op met de specialisten van de branchegroep Woningcorporaties (030- 284 98 00) of één van de onderzoekers:

- Partner - Erik Schijvens: 06 - 21 22 75 37
- Senior Manager - Jaap Kleijwegt: 06 - 26 39 48 90
- Senior Consultant - Pieter de Boer: 06 - 26 60 26 52
- Consultant - Yori May: 06 - 18 32 79 42

Bron: BDO