Axxioma over het belang van inkoop- en contractmanagement

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Veel corporaties besteden momenteel aandacht aan het verbeteren van processen zonder daarbij de aandacht voor de klant uit het oog te verliezen. Een goede zaak, aldus Willem Hartmann van Axxioma. "Maar er is ook laaghangend fruit dat blijft hangen, en dat is zonde." Het softwarebedrijf wil op 22 september tijdens CorporatiePlein meer vertellen over haar gelijknamige oplossing, waarmee niet alleen de klant in het vizier blijft, maar ook onderbelichte processen optimaal worden opgepakt.

Willem licht toe. "Excelleren in de operatie staat ongeveer synoniem voor Axxioma. Op de achtergrond worden alle processen gestuurd door een zeer geavanceerde workflow. Deze workflow vormt de kern van ons aanbod en voldoet aan de definitie van de CORA met betrekking tot zaakgericht werken. Deze manier van werken heeft niet alleen als voordeel dat alle informatie over een zaak direct voorhanden is; maar vermindert foutkansen, geeft inzicht in onderhanden werk, bewaakt termijnen en stuurt op doorlooptijden. Het is de basis voor procesanalyse en geeft een handvat om processen te optimaliseren en de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren."

Axxioma ziet in dit kader inkoop- en contractmanagement als een belangrijk onderdeel. "Gemiddeld 70 procent van alle uitgaven bij woningcorporaties betreft inkoop- en contractmanagement. Om ervoor te zorgen dat toeleveranciers continu blijven presteren in het belang van de doelstellingen, is goed inkoopmanagement een belangrijke sleutel. Het NIC heeft een contractmanagement scan ontwikkeld - gratis voor Aedes leden - waarvan uit de resultaten blijkt dat er op de dimensie systemen bij woningcorporaties veel ruimte is voor verbetering. Zo is de gemiddelde score op de dimensie systemen 2,02 op een schaal van 5.0. Dit houdt in dat contracten handmatig (fysiek en/of digitaal) worden gecontroleerd en er een centraal overzicht beschikbaar is van aangegane verplichtingen dat is vastgelegd in een eenvoudige, niet geïntegreerde database waarin alleen de (af)looptijd van contracten weergeven is. Wij bieden in samenwerking met Aedes en het NIC een compleet ingerichte (inkoop)contractenmodule aan. We kunnen op deze manier niet alleen de software maar ook specialistische kennis via onze partner NIC aanbieden."

Cloud-oplossingen
Qua ontwikkelingen de komende jaren ziet Willem vooral een opkomst in cloud-oplossingen. "De ontwikkeling in de sector is afhankelijk van vele factoren die samen een complexe omgeving vormen. Voor de korte termijn blijft er aandacht voor de bedrijfsvoering. Op het vlak van ICT verwacht ik dat cloud-oplossingen meer aandacht krijgen. Een ontwikkeling die al enige tijd terug is ingezet, maar nog innovatief is voor de corporatiesector."

Axxioma speelt in op deze ontwikkelingen tijdens de beurs op 22 september. "Wanneer de bezoekers van CorporatiePlein eens écht kennis willen maken met een oplossing uit de cloud, een uitstekende workflow of de mogelijkheden van een systeem voor inkoopmanagement willen zien, dan mogen zij onze stand zeker niet voorbij gaan."

Axxioma is op CorporatiePlein te vinden op stand 27.