Andere mindset: sociale huursector op z’n kop (deel 1)

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De vorige week gepubliceerde Novelle van Blok gaf aanleiding voor Aedes en Woonbond om met ongeloof te reageren. Op zich niet raar, de minister komt immers met wijzigingen ten opzichte van eerder besproken proza. Wijzigingen geven meestal aanleiding voor onrust. Zo ook nu.

Als er vanaf een afstandje wordt gekeken naar de novelle, zie je een andere mindset. Het aanpassen van de huidige corporatiesector is natuurlijk niet eenvoudig. Het heeft immers vele jaren geduurd om in de huidige situatie te komen. Veranderen zal ook zijn tijd vergen. Niet alleen omdat het aanpassen van organisaties tijd kost, maar vooral omdat de huizen van de corporaties veelal te groot en te goed zijn naar het oordeel van de minister. Hoe kun je dat doorbreken?

Vooropgesteld: het is geweldig mooi dat Nederland beschikt over grote en goede corporatiewoningen. Naar die woningen is grote vraag. Niet alleen in de sociale huursector, maar ook in de middel dure huur zijn deze grote en goede woningen een passend product. De minister heeft vast gedacht: ‘hoe ga ik dat nu transformeren?’ Zijn antwoord is, zo valt te lezen tussen de regels door, eigenlijk heel eenvoudig. Blok zondert het grote en goede deel van het bezit van corporaties af. Corporaties kunnen dat naar zijn inzicht waarschijnlijk op termijn zonder enige betrokkenheid van het Rijk verder exploiteren. De financiering zal iets duurder worden, de huren zullen omhoog gaan, maar een haalbare businesscase in deze geliberaliseerde markt is mogelijk.

Wat gebeurt er met de goedkope sociale huurwoning? Dat is een belangrijke vraag, die nog niet echt beantwoord wordt. Immers, deze woningen zijn niet rendabel te exploiteren op basis van de huidige huren. In vroeger tijden werd hiervoor het Rijk als subsidieverstrekker aangesproken. Gaan we daar weer naartoe? De brutering uit 1995 wordt in dat geval min of meer ongedaan gemaakt. Lijkt me ook niet echt in het belang van het Rijk, want dan wordt de staatsbalans verlengd en dat vindt Brussel niet goed. Ik ben zeer benieuwd naar de visie van de minister en ook naar jouw visie. Mijn visie geef ik in een volgend blog.

Door: Ernst van der Leij, Brink Groep