Alles hybride

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Binnen NCCW zetten we flink in op hybride* en dat geldt niet alleen voor auto’s. We hebben hybride kunst, sommige werknemers komen op een hybride fiets en anderen maken gebruik van hybride golfclubs. Maar nog belangrijker, wij zijn actief voor hybride organisaties, de woningcorporaties, met voor hen hybride ERP. Hybride ERP? Inderdaad hybride ERP.

Dit verdient uitleg, want wat is hybride ERP? Hybride ERP is onze strategie, geformuleerd in 2009 en inmiddels bekend in de markt als ‘Corporatie Cloud’. Een strategie die door onderzoeksbureau Gartner wordt onderschreven. Gartner omschrijft dit in een onlangs verschenen rapport alsvolgt: 'Huidige ERP-systemen moeten pakketten zijn die bestaan uit samengevoegde functionaliteiten vanuit de cloud, waarin de gebruiker voorop staat, om flexibel te kunnen inspelen op veranderingen in de markt. De behoefte aan flexibiliteit en responsiviteit heeft ertoe geleid dat de ontwikkeling van op maat gemaakte systemen in een impasse is geraakt. Bedrijven die nu op zoek zijn naar verbetering van de administratie kunnen profiteren van lagere kosten, betere functionaliteiten en flexibiliteit door het samenvoegen van cloud-toepassingen met in-huis applicaties. Het concept van een ERP-suite dat voldoet aan alle bedrijfsbehoeften is dood en is vervangen door een hybride ERP-aanpak met diverse oplossingen vanuit de cloud, met een smallere kern van taken die in-huis worden uitgevoerd.'

Met een dergelijk ERP-pakket is het eenvoudiger om flexibel in te spelen op veranderingen in de markt, zonder dat het nodig is om het hele systeem aan te passen. Graag refereer is dan ook aan mijn eerdere blog ‘Never waste a good crisis’. Het onderzoeksbureau voorspelt zelfs dat een hybride ERP-omgeving over vijf jaar de norm is en dat tenminste 30 procent van de dienstverlenende bedrijven de meerderheid van hun ERP-applicaties uit de cloud laten werken. Wie daarbij dan het idee heeft dat dit niet zal gelden voor de woningcorporaties moet ik (gelukkig) teleurstellen. Inmiddels maken namelijk al meer dan 40 woningcorporaties op de één of andere manier gebruik van de Corporatie Cloud. En naast ons weet ik dat ook andere ICT bedrijven, vaak nieuwe spelers, cloudoplossingen aanbieden waar corporaties al gebruik van maken. Woningcorporaties zetten dus al flinke stappen voorwaarts op dit gebied. Dat corporaties achterliggen op ICT gebied verwijs ik dan ook naar het rijk der fabelen (of naar mijn blog ‘hele roddels, halve waarheid’). De voorspellingen van Gartner lijken dan ook uit te komen voor de corporatiebranche.

Het besef is ontstaan dat hybriditeit kansen biedt. Het heeft een schonere auto gebracht, een fiets waar sneller op gereden kan worden. Het heeft de huurder een goede betaalbare woning gegeven. Maar ook een financiële ramp voorkomen door de aan banken gegeven staatssteun. En met hybride ERP gaat ICT van doel naar middel zodat bedrijfskosten omlaag kunnen en huurders optimaal worden bediend. Vanaf nu: alles hybride.

*Hybride betekent: nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken.

Door: Wibo Pollmann, algemeen directeur/bestuurder NCCW