Acceptgirokaart maakt plaats voor AcceptEmail bij Standvast Wonen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporatie Standvast Wonen uit Nijmegen maakt sinds 2014 gebruik van AcceptEmail via leverancier Data B. Volgens Ardie Peters, financieel adviseur bij de corporatie, was de keuze hiervoor een logisch gevolg van huidige technologische ontwikkelingen: "De acceptgirokaart is geen lang leven meer beschoren. Op deze manier slaan wij twee vliegen in één klap."

De uiteindelijke aanleiding om naar de service van Data B. over te stappen was het doorlopen van een sepa-traject: "Het traject hield bij ons de omzetting van bankrekeningnummers naar IBAN-nummers én een aanpassing rondom het proces van automatische incasso´s en acceptgirokaarten in. Dit was het uitgelezen moment om te stoppen met acceptgirokaarten en AcceptEmail als alternatief aan te bieden."

Het einde van de acceptgirokaart betekent volgens Ardie niet dat huurders alleen via AcceptEmail kunnen betalen: "Voor hen zijn er namelijk nog talloze andere betalingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de eerdergenoemde automatische incasso´s, periodieke overboekingen, overschrijvingen en FiNBOX".

Minder risico
"De grootste verandering is dat we van papier zijn afgestapt," vertelt Ardie op de vraag wat er is veranderd voor Standvast Wonen met de komst van AcceptEmail. "Hierdoor is de doorlooptijd van het betalingstraject veel korter en wordt ook de kans op fouten geminimaliseerd."

"Daarnaast hebben we als gevolg van de omzetting ook gezien dat de hoeveelheid automatische incasso’s is toegenomen. Dit is goed nieuws voor Standvast Wonen aangezien hierdoor onze transactiekosten lager zijn, wij administratief gezien minder belasting hebben en de foutkans vrijwel nihil is."

Nieuwe e-mailadressen
Volgens Ardie is het gebruik van de service van Data B. snel, duidelijk, veilig en prijstechnisch gezien erg interessant. Toch brengt het gebruik van AcceptEmail ook één nadeel met zich mee: "Huurders blijken in sommige gevallen sneller van e-mailadres te wisselen dan wij vooraf hadden verwacht. Hierdoor kunnen ze af en toe niet goed bereikt worden."

"Gelukkig kan een huurder er nog steeds voor kiezen geen gebruik te maken van AcceptEmail, en geld over te schrijven op een andere manier. De risico's bij deze methodes zijn groter, omdat hier bijvoorbeeld een handtekening, een envelop en een goede verwerking van de post voor nodig is. Bij AcceptEmail wordt alle informatie direct op de juiste wijze verwerkt, waardoor fouten minder snel door het systeem glippen."

Positieve reacties
De huurders die tot dusver gebruik hebben gemaakt van AcceptEmail zijn erg positief over de nieuwe betaalwijze: "Alles is op deze manier een stuk sneller geregeld dan voorheen," legt Ardie uit. "Al blijven er altijd huurders die geen gebruik willen of kunnen maken van AcceptEmail. Voor deze mensen is het een tegenvaller dat de acceptgirokaart niet meer tot de mogelijkheden behoort."

Zelf is Ardie erg positief over de samenwerking met Data B. tijdens de implementatie van AcceptEmail bij Standvast Wonen: "Data B. heeft als partner een positieve en pro-actieve rol gespeeld in het aansluitingstraject. Met name de snelheid, de mogelijkheden om mee te denken, het beschikbaar stellen van de benodigde kennis en de afstemming met de verschillende partijen is opvallend positief geweest. Hierdoor waren wij snel in staat om de overstap te maken naar AcceptEmail, en de acceptgirokaart achter ons te laten."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Data B. Mailservice in de CorporatieGids 2015 te bekijken.