In april krijgen alle huurders wederom de brief met de jaarlijkse huurverhoging op de deurmat. In navolging van haar koers van de afgelopen drie jaar voert ZOwonen een zeer gematigde huurverhoging door. ZOwonen verhoogt de huren per 1 juli met gemiddeld 1,4% en voert wederom geen inkomensafhankelijke huurverhoging uit. 20% van haar huurders krijgt zelfs geen huurverhoging in 2015.
Hiermee versterkt ze haar sociale koers. Betaalbaarheid van sociale huurwoningen is een belangrijk thema in de Westelijke Mijnstreek. Met deze gematigde huurverhoging zorgt ZOwonen ervoor dat er voldoende betaalbare huurwoningen voor mensen met een smalle beurs in haar werkgebied beschikbaar blijven.
Huurprijsbeleid ZOwonen
De overheid biedt corporaties de mogelijkheid om de huren in 2015 met maximaal 2,5% te verhogen. ZOwonen verhoogt de huurprijzen van haar sociale huurwoningen met maximaal 2% en voert geen inkomensafhankelijke huurverhoging uit. Een inkomensafhankelijke huurverhoging is, met het oog op betaalbaarheid, niet in het belang van haar huurders. Hiermee onderscheiden zij zich positief ten opzichte van het landelijk en regionale beeld. Zie ook onderstaande tabel.
Het huurverhogingspercentage per woning hangt af van de streefhuur van de betreffende woning. De streefhuur is de door ZOwonen vastgestelde huurprijs passend bij de kwaliteit van de woning. De woningen waarvan de huidige huurprijs boven de streefhuur ligt, verhogen wij met een percentage tussen de 0 en 1%. Bij ongeveer 20% van alle woningen wordt de huurprijs dit jaar niet verhoogd. ZOwonen wil deze groep huurders ontzien, omdat deze huurders momenteel meer betalen dan de huurprijs die tegenwoordig bij nieuwe verhuur van deze sociale huurwoningen vraagt. Door deze groep geen huurverhoging te vragen, zullen de prijsverschillen tussen vergelijkbare woningen verminderen.
De huurders van woningen waarvan de huidige huurprijs lager is dan de streefhuur, krijgen een huurverhoging tussen van 1% tot maximaal 2% (1% het inflatiepercentage plus 1%). Van de huurders die een relatief lage huur betalen wordt dus iets meer gevraagd. Dit gaat om ongeveer 65% van alle woningen. Ook dit draagt bij aan het verminderen van de huurprijsverschillen tussen woningen van vergelijkbare kwaliteit.
De huurverhogingsplannen zijn tot stand gekomen in samenspraak met de huurdersorganisaties, verenigd in de Adviesraad huurders.
Ook met deze gematigde huurverhoging in 2015 is ZOwonen in staat om haar maatschappelijke taken uit te voeren zonder dat de kwaliteit van haar woningen en haar dienstverlening wordt aangetast.
Landelijke en regionale trend (zie Corporatiemonitor Huurbeleid Aedes )
De huren gaan per 1 juli 2015 landelijk gemiddeld met 2,2 procent omhoog. Bij huishoudens met de laagste inkomens met gemiddeld 1,8 procent. In 2014 en 2013 waren deze percentages respectievelijk 3,9 en 4,1 procent. Het lagere percentage wordt overigens gedeeltelijk veroorzaakt door de lagere inflatie.
De huren stijgen minder dan in vorige jaren. Woningcorporaties maken iets minder vaak gebruik van de inkomensafhankelijke huurverhoging (2014 82%, in 2015 ongeveer 75%).
Bron: ZOwonen
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.