Watch-E

Korte productbeschrijving

Watch-E: Energieprestatiemonitoring van sociale huurwoningen

Om uw woningen comfortabel en betaalbaar te houden bent u actief met de verduurzaming van uw woningbezit. U kiest een concept of verduurzamingsmaatregel op basis van beloften en theoretische berekeningen van de fabrikant. Maar is de woning écht energiezuinig en renderen de installaties zoals beloofd? Wat is eigenlijk de werkelijke CO?-uitstoot? Zonder monitoring is de woning als een auto zonder dashboard: onder de motorkap zit een vracht aan kostbare maatregelen, maar u heeft geen idee wat er vanbinnen gaande is.

Beheersen van techniek, sturen op gedrag

Duurzame energie-installaties zijn complex maar zeer efficiënt, op voorwaarde dat ze juist functioneren. Bij technisch falen zijn de gevolgen groot, zowel voor bewoner als woningcorporatie. Bijvoorbeeld als de installaties verkeerd zijn ingesteld, er storingen optreden of als er verkeerde berekeningen zijn gemaakt.

Hoe energiezuinig een woning bovendien ook is: als de bewoner niet weet hoe zij met de woning om moet gaan, of het rebound effect treedt op, dan wordt de beoogde besparing niet gehaald. Want verbruiksgedrag beïnvloedt in grote mate de energieprestatie, en kan zelfs de maatregelen teniet doen. Daarom is sturen op gedrag cruciaal bij verduurzaming van uw woningbezit.

Ontdek de kansen van energieprestatiemonitoring

Houd woningen duurzaam, betaalbaar en comfortabel: beheer de energieprestaties van uw volledige woningportfolio met monitoring van Watch-E.

Wij ondersteunen woningcorporaties, service- en onderhoudspartijen en bewoners bij het bewaken en beheren van alle energieconcepten en -installaties. Daarvoor leveren we een compleet pakket van software, hardware en diensten.

Voor het innen van de Energieprestatievergoeding (EPV) is monitoring van de energieprestaties van de Nul op de Meter-woning wettelijk noodzakelijk. Maar monitoring kunt u toepassen op uw volledige woningportfolio. Het biedt:

  • inzicht in effecten van verduurzamingsmaatregelen en -concepten;
  • service en onderhoud op afstand;
  • datagedreven verduurzamingsstrategie dankzij benchmarking.

Bovendien zorgt sturing op bewonersgedrag voor energiezuinig gebruik van de woning.

Resultaat begint met data

Laat belangrijke informatie niet verloren gaan. Onafhankelijke monitoring maakt de energieprestaties meetbaar en geeft u de inzichten die u nodig heeft om datagedreven keuzes te maken. Zo houdt u grip op uw projecten en kunt u rekenen op optimale energieprestaties.

Specificaties

Software wordt aangeboden:

  • SaaS
  • Cloud

Platform gebaseerd op:

  • Microsoft

Toekomstvisie

De energietransitie versnellen

De ambitie van Watch-E is het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Wij geloven dat het verduurzamen van woningen begint bij slim gebruik van data. We bieden oplossingen die inzicht bieden in de energieprestaties van uw volledige woningbezit, en die ervoor zorgen dat uw woningen betaalbaar, duurzaam en comfortabel blijven. Nu en in de toekomst. Zo werken we samen met woningcorporaties, ketenpartners én bewoners toe naar een energieneutraal Nederland.

Bewoner staat centraal

De energietransitie in de gebouwde omgeving gaat niet alleen over technische innovatie; de verduurzaming van woonwijken vraagt ook om betrokken bewoners. 

Bij Watch-E staat de bewoner centraal, omdat bewonersgedrag cruciaal is in het daadwerkelijk energiezuinig houden van de woning. In 4 op de 5 situaties waarin de energieprestatie niet behaald wordt, wordt dit veroorzaakt door gedrag.

De huurder weet bijvoorbeeld niet hoe de woning werkt: een warmtepomp heeft een andere gebruiksaanwijzing dan een cv-ketel, waardoor de installatie niet optimaal kan presteren.

Of het rebound effect treedt op. Bewoners gaan méér (of zelfs teveel) energie verbruiken, omdat de woning energiezuinig is. Daardoor is de daadwerkelijke besparing lager dan de potentiële besparing. De waakzaamheid op energieverbruik verslapt: “de woning is toch zuinig, dan maakt het niet uit dat ik extra lang onder de douche sta of de verwarming lekker hoog zet.” Dit kan leiden tot teleurstellingen over de kosten voor energie en problemen met het betalen van een onverwacht hoge energierekening. 

Daarom zorgen we ervoor dat uw huurders goed geïnformeerd zijn en blijven. Bewoners krijgen toegang tot onze MijnEnergiebundel-app, waarmee ze inzicht houden op hun energieverbruik en tips krijgen om energie te besparen. Zo houden zij grip op hun verbruik en dragen ze bij aan de duurzaamheid van de woning, zonder in te leveren op comfort of betaalbaarheid.

Referenties

Van Delfzijl (Groningen) tot Urmond (Limburg): Watch-E monitort meer dan 5500 woningen in heel Nederland, waaronder ruim 2700 EPV-woningen. Wij werken samen met meer dan 70 woningcorporaties, onder meer Portaal, Eigen Haard en De Alliantie.

"Sinds Watch-E onze EPV-woningen van monitoring voorziet ervaren wij een prettige samenwerking, er wordt meegedacht in de juiste toepassing en waar nodig in oplossingen. Projecten worden goed begeleid van start tot en met oplevering.” – Pierre Ruyssenaars, Projectleider nieuwbouw Zeeuwland

"Een dikke plus voor de manier waarop jullie communiceren, het is te zien aan de mailtjes dat jullie moeite doen om de klant te helpen." – Nicole, bewoner BrabantWonen

Bedrijfsprofiel

Als woningcorporatie staat u voor een grote maatschappelijke opdracht: de verduurzaming van uw huidige en toekomstige woningbezit. U bouwt, renoveert en beheert verschillende typen woningen, elk met een eigen set aan duurzame energie-installaties: van hybride cv-ketel tot en met warmtepomp. Watch-E zorgt ervoor dat u de energieprestaties van uw volledige woningportfolio kunt beheren en biedt veilige toegang tot betrouwbare, onafhankelijke data. Zo houdt u zicht op prestaties, opbrengsten én comfort van bewoners.

Marktleider met ruim 10 jaar ervaring

Met de oprichting van Watch-E in 2012, had algemeen directeur Barbera van der Hoek de ambitie om een tastbare bijdrage aan de energietransitie te leveren. Al vroeg in het bestaan van Watch-E kwam de focus te liggen op de sociale woningmarkt, waar we ons vandaag de dag nog steeds exclusief op richten. Met duizenden woningen in beheer kunnen wij ons inmiddels marktleider noemen. Dankzij onze jarenlange ervaring, onze betrokken aanpak en ons bevlogen team zijn we inmiddels de vaste monitoringpartner van meerdere woningcorporaties.

Volg onze bedrijfspagina op LinkedIn om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen rondom energieprestatiemonitoring en EPV: https://www.linkedin.com/company/watch-e/


Aantal medewerkers: 18
Aantal klanten in corporatiemarkt: 70+
Actief in corporatiemarkt sinds: 2012

Contactgegevens

Watch-E
Utrechtseweg 310 B02, 6812 AR Arnhem
085 303 82 48

info@watch-e.nl
https://www.watch-e.nl

Watch-E in het nieuws