Zo maak je duurzame keuzes in de woningbouw

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderwerp, zeker in de woningbouw. De kosten van materialen worden steeds hoger door verschillende ontwikkelingen in de wereld. Het is daarom belangrijk om slimmer om te gaan met de materialen die voor handen zijn en te kijken naar het hergebruik van materialen. Om duurzame keuzes te maken, moet je jezelf een aantal vragen stellen.

Wat is er beschikbaar?
Zoals gezegd is het belangrijk om vooraf te weten met welke grondstoffen en materialen je te maken krijgt. Veel grondstoffen zullen tegenwoordig worden gerecycled. Denk bijvoorbeeld aan glas, dat door de hoge gasprijzen nu extra duur is geworden. Recyclen zal dus in zo’n geval de voorkeur hebben. Door niet alleen vast te leggen wat de werkzaamheden zijn maar ook welke materialen en grondstoffen er aanwezig zijn, kun je het werkproces soepeler laten verlopen en anticiperen op wat er mogelijk is met de grondstoffen.

Een voorbeeld hiervan is een woning die vrijkomt waar ouderen in gewoond hebben. Vaak zijn hier hulpmiddelen in huis aanwezig zoals extra handvatten aan de muur of douchestoeltjes in de badkamer. Deze materialen kunnen beter hergebruikt worden dan weggegooid. Dat is niet alleen duurzamer maar ook goedkoper.

Wat ga ik ermee doen?
Sommige grondstoffen lenen zich dus goed om te recyclen. Door deze materialen, bijvoorbeeld glas of kunststof, aan te bieden bij een grondstoffendepot, kun je geld terug krijgen. Moet je de spullen laten afvoeren? Dan kost dat juist geld. Met het geld dat je bespaart door te kiezen voor een grondstoffendepot, kun je flink besparen op de kosten voor nieuwe materialen. De keuze voor recyclen of afvoeren leg je per project vast.

Wat zijn de alternatieven?
Ook op zoek gaan naar alternatieven hoort erbij. In sommige gevallen zijn er veel duurzamere opties beschikbaar doordat deze materialen al gemaakt zijn uit gerecyclede grondstoffen. Door op zoek te gaan naar passende alternatieven kun je de budgetten beter beheren. Hierin hebben zowel de aannemer als de woningcorporatie een grote rol. De corporatie moet aangeven welke grondstoffen aanwezig zijn zodat de aannemer hier vervolgacties op kan plannen en deze moet tevens aan kunnen geven wat er nodig is om binnen een budget te blijven. Een samenwerking tussen de twee partijen is dus belangrijk voor een duurzaam resultaat.

Een goede start
Al de bovenstaande vragen hoort een aannemer in het begin van het werkproces te kunnen stellen. Door één ronde door het huis te lopen, moet deze precies kunnen zien wat waar aanwezig is en welke vervolgacties hierop ingezet moeten worden. Al deze informatie moet eenvoudig en overzichtelijk vastgelegd kunnen worden in een digitaal systeem als onderdeel van de werkvoorbereiding. Benieuwd wat de mogelijkheden van Casix zijn? Vraag dan een gratis demo aan.

Bron: Casix, Foto: Casix