Hoe creëer ik een veilige cyber-wereld voor mezelf?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Elk bedrijf werkt hard aan een veilige, beschermde omgeving zodat de waardevolle gegevens die zij beheren zijn beschermd. Hier wordt terecht veel tijd, energie en geld aan besteed. Wat wij ook zien is dat de bescherming van jou als persoon nog achterblijft en dat de meeste mensen onbedoeld veel risico lopen. Waar is jouw persoonlijke plan om een veiligere cyber-wereld te creëren? En weet je welke gevaren je loopt? Wij willen jou graag zicht geven op de belangrijkste cyber- en privacy risico’s zodat je heel bewust de juiste keuzes kan maken.

Om je hierbij te helpen hebben wij de 5 belangrijkste risico’s en oplossingen voor jou op een rij gezet. Neem ze door en ga er vandaag nog mee aan de slag!

1.Bewuste keuzes en legale privacy inbreuk
Iedereen gebruikt social media. Er zijn maar weinig mensen die volledig ‘off-grid’ zijn als het om de socials gaat. Wat weinig mensen zich realiseren is wat de enorme privacy gevolgen zijn van bepaalde apps. Verschillende websites en apps plaatsen geavanceerde trackers op je telefoon die een enorme hoeveelheid gegevens van jou verzamelen. En dat mag gewoon volgens de AVG, hier heb je namelijk toestemming voor gegeven bij het downloaden van de app. Het is daarom belangrijk dat je je verdiept in de vraag: waar geef ik toestemming voor en welke trackers worden geïnstalleerd bij het accepteren van de voorwaarden?Daarnaast adviseren wij je niet alleen om bewuste keuzes te maken in welke social media je gebruikt, maar ook in de content die je plaatst. Realiseer je dat de hele wereld meekijkt. En dat jouw gegevens voor de inkomensbronnen zorgen voor deze partijen. Als een dienst gratis is ben je zelf vaak het product!

2. Instellingen smartphone
Je smartphone is een uitkomst, we kunnen niet meer zonder. Je kan alles opzoeken en je staat in contact met de hele wereld. Maar diezelfde telefoon is ook de oorzaak dat er veel persoonsgegevens van jou gedeeld worden met andere partijen. Zonder dat je hier bewust van bent. Gelukkig heeft je telefoon ook functies om dit uit te schakelen of te verminderen. Je cyber-wereld wordt een stuk veiliger als je de volgende richtlijnen hanteert:

  • Verwijder regelmatig je historie en cache van je browser(s)
  • De meeste telefoons hebben een functie om trackers te verwijderen
  • Zet je locatievoorziening uit of gebruik deze alleen voor specifieke apps (alleen wanneer je deze apps gebruikt)
  • Zorg dat je telefoon niet automatisch verbinding maakt met een WiFi netwerk

3. Openbaar WIFI netwerk
Het is een no-brainer, maar we zien het nog steeds veel mensen doen: gebruik nooit een openbaar WIFI netwerk. Stel, je zit in een restaurant, een café of een andere gelegenheid en je wilt gebruik maken hun WIFI netwerk, doet dat nooit. Je weet namelijk niet wie er nog meer op dit netwerk zit. Zodra je toegang hebt gekregen tot het netwerk ben je ook (min of meer) verbonden met de andere personen op dit netwerk. Als hier iemand bij zit die de kennis heeft kan hij toegang krijgen tot jouw telefoon of laptop. Of in ieder geval alle gegevens inzien die jouw telefoon uitzendt (en dit zijn meer gegevens dan je denkt). De meeste gevallen van Cybercrime vinden plaats doordat iemand gegevens van jou heeft weten te achterhalen, en dan daarmee meer informatie verkrijgt.

4. Consent phishing
We kennen inmiddels wel het fenomeen phishin: je krijgt een e-mail met het verzoek om op een link te klikken. En die berichten worden steeds geavanceerder en slimmer. Het lijkt echt, totdat je je realiseert dat jouw bank helemaal geen zaken doet op deze manier. Zorg dat je altijd checkt of je de afzender kent en of het logisch is wat er aan je gevraagd wordt. Maar er is ook een nieuwe manier van phishing in omloop: consent phishing. Dit is een nieuwe manier om jou om de tuin te leiden. Je ontvang een e-mail om bijvoorbeeld een document in te zien, vervolgens wordt er gevraagd of je toestemming wilt geven om bepaalde handelingen uit te voeren. Dit is geen ongebruikelijke vraag. Maar omdat we zo gewend zijn om direct op ok te klikken leest niemand waar je nu toestemming voor geeft. Het kan zijn dat je ongemerkt toestemming hebt gegeven om jouw e-mail in te zien of om andere gegevens prijs te geven. Dat vraagt een hoger phishing-bewust zijn. Alert zijn op verdachte links is niet meer genoeg. Het is nu ook belangrijk om bewust te zijn waar je wel toestemming voor geeft en wanneer je dit niet doet.

5. IoT aanvallen
Een nieuw aanvalsgebied voor hackers zijn IoT (Internet of Things) devices. Alles met een netwerkverbinding is gevoelig voor aanvallen. Denk bijvoorbeeld aan smart doorbells, camerasystemen of lichtsystemen. Hackers komen hier sneller in dan je denkt. Dat heeft vooral met de instellingen van deze devices te maken. Zorg daarom altijd dat je de wachtwoorden wijzigt en niet de standaard instellingen laat staan. Overigens is dit een tip die in de volle breedte voor jou geldt: zorg voor goede wachtwoorden. Verander ze een keer in de zoveel tijd, gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor al je inlogs, en creëer complexe wachtwoorden. Wachtwoorden als ‘Welkom123’ gaan er het eerste aan als een hacker zich hierop stort.

Als laatste opmerking: Er zijn nog veel meer risico’s en veel meer oplossingen die je kunt hanteren om je cyber-wereld veiliger te maken: van het gebruik van een VPN verbinding, het regelmatig updaten van je software en devices tot het gebruik van een wachtwoordmanager. Zorg in ieder geval dat je hier bewust mee omgaat en creëer je eigen veilige cyber-wereld!

Bron: Privacy Specialist, Foto: Privacy Specialist