Het belang van goede datakwaliteit: Datakwaliteit verbeteren met COBIM Kwaliteitsonderzoek

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Veel corporaties beschikken over onvolledig of verouderde vastgoeddata. En dat is doodzonde, vindt Thijs van den Broek, mede-eigenaar van COENCAD. “Als vastgoeddata verouderd is, krijgen wij verkeerde informatie in ons COBIM-model. En dat wil je niet.” 

Daarom voert COENCAD COBIM Kwaliteitsonderzoek uit. “COBIM Kwaliteitsonderzoek is altijd een standaardproduct bij ons geweest, maar we hebben dat nooit echt kenbaar gemaakt. Voor ons is het vanzelfsprekend dat we werken met de meest actuele data”, vertelt Thijs. “Nu willen we deze dienst ook echt kenbaar maken.” 

Oude tekeningen digitaliseren
“Wij krijgen tekeningen opgeleverd van de corporatie die we vervolgens omzetten naar ons COBIM-model. Tijdens het omzetten van de data komen we er vaak achter dat de tekeningen niet meer overeenkomen, omdat ze bijvoorbeeld verouderd zijn en er intussen wijzigingen hebben plaatsgevonden aan de woning. Bijvoorbeeld een dakkapel of een uitbouw die niet op de tekening staat. Deze afwijkingen tackelen we met deze oplossing. De meest actuele bevindingen registeren wij in COBIM.” 

Actuele straatbeelden checken 
Met behulp van haarscherpe straatbeelden, zorgt COENCAD voor de registratie van de afwijkingen. “Dit doen we met straatbeelden van maximaal één jaar oud”, vertelt Thijs. “We vergelijken het oude bronmateriaal met het straatmateriaal. Daarop kunnen we makkelijk een nieuwe dakkapel of uitbouw zien, maar ook een verkeerd gepositioneerd raam. Of zelfs een tekening die totaal niet overeenkomt met het straatbeeld en altijd verkeerd in het systeem heeft gestaan.” 

Validatie op locatie
“Nadat we het kwaliteitsonderzoek hebben uitgevoerd, is precies bekend waar wat mist. Op die manier kun je gericht woningen bezoeken en heeft een bezoek ook daadwerkelijk meerwaarde. Dan nemen we alle elementen op, zodat we de meest actuele data het COBIM-model kunnen verrijken.” 

“Het is van belang dat plattegronden overeenkomen met de woningwaarderingsdata, zodat deze kloppend in het ERP-pakket van de corporatie staan”, vertelt Thijs. “Zo krijgt de huurder een plattegrond te zien die klopt met de werkelijkheid. Als corporatie wil je een plattegrond aan de huurder laten zien die klopt en direct een match heeft met de woningwaardering.” 

Doorgroeien
Na uitvoering van het kwaliteitsonderzoek hebben we weer de meest actuele en betrouwbare data en kan COBIM WWS en NEN 2580 uitgewerkt worden. Daarna kunnen we woningwaarderingsgevens en NEN 2580 gebruiksoppervlakte direct inlezen in het ERP-pakket. 

Meer informatie over COBIM Kwaliteitsonderzoek en benieuwd wat dit jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op! 

Bron: COENCAD, Foto: COENCAD