Garbage in, garbage out

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

“Kijk! We hebben fantastische BIM-modellen gemaakt voor onze woningen. Nu hebben we de datakwaliteit op orde, toch?” Een uitspraak die op het eerste gezicht logisch lijkt, maar is dat ook zo? 

Bij COENCAD komen we vaak corporaties tegen die het idee hebben dat de datakwaliteit is verbeterd zodra een woning in BIM is uitgewerkt. Met één simpele vraag komt echter de waarheid naar boven. Welke gegevens zijn er gebruikt om het BIM-model uit te werken? Gegevens uit oude bouwtekeningen. Daar kan niet veel mis mee zijn, zou je zeggen. Echter is het tegendeel waar. 

Onbetrouwbare data 
Bouwtekeningen kunnen verjaren en woningbezit is veranderbaar. Als je de input van data niet checkt voordat je het invoert in je BIM-model, verbeter je alles behalve de datakwaliteit. Het enige wat je doet is onbetrouwbare data van oude bouwtekeningen in een BIM-jasje hijsen. Garbage in, garbage out. Software kan alleen maar zinnige informatie leveren als het met de juiste informatie wordt gevoed. 

Op het gebied van datakwaliteit is er op dat moment niets opgelost. En dat is natuurlijk niet wat je wil. Zeker niet als je het BIM-model in wil zetten voor advertenties, woningwaardering, meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB) en marktwaardering. Dan is het juist van cruciaal belang dat het BIM-model strookt met de werkelijkheid. Zorg er dus voor dat de data die je invoert actueel en correct is. 

Doeleinde BIM-model
Ga je aan de slag met BIM? Ga altijd na waar je het BIM-model voor wil gebruiken. Welke dataproblemen wil je oplossen? En wordt hiervoor de juiste methode gebruikt? Kun je de data van het BIM-model ook kwijt in de software binnen de organisatie? 

Heb je het voor elkaar dat het BIM-model gebaseerd is op de werkelijkheid? Dan begint het leuk te worden. De digitale tweeling van je fysieke bezit kan nu zonder problemen de bron worden voor vastgoedgegevens in onder andere ERP- en MJOB-software. Zeker weten dat je de juiste data gebruikt zorgt voor minder frustratie en meer werkgeluk. Daar weten wij alles van.

BIM in de beheerfase
“Zo. Het woningbezit staat in BIM, zijn we nu klaar?” Nope. 
Nu start de grote uitdaging pas. Hoe zorg ik ervoor dat de nulmeting over tien jaar nog steeds actueel is? Dat vraagt om cultuurverandering binnen het corporatieteam. Collega’s dienen verantwoordelijk te zijn voor hun stukje data. Mis je data? Dan kun je je collega daarop aanspreken. Meer over dit onderwerp lees je binnenkort in het artikel “BIM in de beheerfase”. 

Bron: COENCAD, Foto: COENCAD