DEMO: Bewonersinformatie koppelen aan een BIM-model

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De corporatiesector staat de komende jaren voor een enorme verduurzamingsopgave. Om daarbij te leren van de bevindingen en beleving van bewoners én draagvlak te creëren, komt DEMO met de Crowdsourcingtool. Op CorporatiePlein vertelt het bedrijf meer over de voordelen hiervan, en wij spraken voorafgaand aan de beurs alvast met André van Delft.

Woningcorporaties zijn hard bezig om de bestaande woningvoorraad energiezuiniger te maken, begint André het gesprek. “Dat betekent in veel gevallen een grondige renovatie van de woningen. Dit brengt voor bewoners vaak veel overlast en onzekerheid met zich mee, en iedere woningcorporatie weet hoe belangrijk draagvlak is.”

Crowdsourcingtool
Tegelijkertijd vormen de bevindingen en beleving van bewoners ook waardevolle informatie. André: “DEMO heeft in het kader van het BIM Speed project de ‘Crowdsourcingtool’ ontwikkeld waarmee bewoners kunnen worden uitgenodigd om online vragen te beantwoorden over thema’s als licht, geluid, temperatuur en luchtkwaliteit. Dit levert meerdere voordelen op. Zo is er geen inspecteur nodig voor het verzamelen van bewonersinformatie, wordt er kwalitatief waardevolle informatie toegevoegd, draagt het bij aan betrokkenheid van bewoners, het creëren van draagvlak én is het gehele proces geautomatiseerd waardoor tijd en geld wordt bespaard. Het bijzondere van de Crowdsourcingtool, is dat deze informatie kan worden gekoppeld aan een BIM-model zodat feitelijke informatie en beleving met elkaar in verband kunnen worden gebracht, en eenvoudig op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier gevisualiseerd worden.”

Pilotprojecten
De Crowdsourcingtool wordt in het Europese onderzoeksproject BIM Speed toegepast bij een pilotproject van woningcorporatie Stek, gaat André verder: “Tot op heden zijn de reacties positief en wordt er over een bredere inzet van deze app nagedacht. Op CorporatiePlein willen we deze tool demonstreren – onder andere in een kennissessie – en gaan we op zoek naar drie nieuwe pilotprojecten waarbij de tool tegen gereduceerde prijs zal worden geïmplementeerd. Dus kom op tijd langs of maak een afspraak.”

Nieuwe technieken
DEMO organiseert daarnaast ook enkele andere kennissessies, vertelt André: “In ‘Scan 2 BIM’ lichten we nieuwe technieken toe die ervoor zorgen dat 3D-modellen de komende jaren meer en breder worden ingezet, met name bij renovatieprojecten. Met speciale scanners maken we een visuele 3D-weergave van een gebouw, aan dit model kan informatie worden gekoppeld met betrekking tot gebreken of renovatie. Het model kan daarnaast worden gebruikt als basis voor het genereren van een BIM model.”

“Daarnaast kunnen bezoekers bij ons terecht over het verzamelen van data voor verschillende doeleinden. Voor gedegen vastgoedbeheer is het verzamelen van relevante data noodzakelijk. Maar hoe zorg je dat data een bijdrage leveren aan strategisch vastgoedmanagement? Met deze sessie krijgen bezoekers meer inzicht in de nieuwe technieken van data verzamelen én de waarde hiervan.”

DEMO is te vinden op stand 25 op CorporatiePlein.

Aanmelden voor CorporatiePlein 2021 kan via deze link.

Bron: CorporatieMedia, Foto: DEMO